Fiat’ın üç tekerlekli elektrikli aracı Tris, geleneksel bir şarj cihazına ihtiyaç duymuyor. Sadece 220V prizine takılıyor. Bu minimalist tasarım, son kilometre teslimatları için uygun fiyatlı bir çözüm sunmayı hedefliyor. Tris aynı zamanda Fiat’ın ilk üç tekerlekli modeli olma özelliğini taşıyor. Türkiye’de ki kargo şirketlerinin gözdesi olacaktır.
Elektrikli araçlar hala benzinli rakiplerine kıyasla pahalı sayılsa da (Türkiye’de ortalama Elekrikli araç fiyatı 59.205 Dolar), Fiat uygun fiyatlı seçeneklerle dikkat çekiyor. Retro tarzı Panda’nın ardından şimdi de Tris adlı bu sevimli pikap, İtalyan sokaklarının ikonik üç tekerleklisi Piaggio Ape’yi modern bir elektrikli yorumla hatırlatıyor bize.
Tekneloji ve Batarya
Fiat’ın tasarım merkezi Centro Stile tarafından geliştirilen Tris, entegre şarj cihazı sayesinde herhangi bir 220V prizle doldurulabiliyor. Boş bataryayı tamamen doldurmak 4 saat 40 dakika, %0’dan %80’e şarj ise 3,5 saat sürüyor. 6,9 kWh’lik batarya, Dünya Motosiklet Test Döngüsü’ne (WMTC) göre 90 kilometre menzil sağlıyor.
Bu üç tekerlekli araç, bir araba sayılmadığı için kask gerektirmiyor. İçinde üç noktalı emniyet kemeri var. Tek bir 48 voltluk elektrik motor, arka tekerleklere 12 beygir gücü (9 kW) ve 45 Newton-metre tork iletebiliyor. Maksimum hızı 45 km/s olan Tris, dar sokaklarda ve kısa mesafe lojistiğinde kullanım için ideal. Türkiye’de ki kargo firmaları için can suyu olacaktır.
3,17 metre uzunluğundaki Tris, 540 kg’a kadar yük taşıyabiliyor ve arka kısmına palet rahat sığdırabiliyor. Azami yüklü ağırlığı 1.025 kg olan araçta kapı, ABS veya çekiş kontrolü yok. Fiat, stabiliteyi geniş arka aks ve 12 inç lastiklerle sağladığını belirtiyor.
İç mekanda 5,7 inçlik dijital bir gösterge paneli hızı, menzili ve batarya seviyesini gösteriyor. Torpido gözü de dahil çoklu saklama bölmeleri pratik kullanım sunuyor.
Fas’ta üretilmesi planlanan Tris, öncelikle Afrika ve Orta Doğu’da satışa çıkacak. Fiat CEO’su Olivier Francois, “Bu araç, ekonomik büyümeyi ve sosyal kapsayıcılığı destekleyecek. Avrupa’da da talep göreceğine inanıyoruz” diyerek hedeflerini paylaşıyor. Türkiye sabırsızlıkla bekleyecektir bu aracı. Zira köy ve tarım arazilerinde kasabalarda rahatlık sağlayacaktır.