Elon Musk’ın sahibi olduğu xAI şirketinin geliştirdiği Grok yapay zeka sistemi, Tesla’nın 2025.26 numaralı yaz güncellemesiyle birlikte bazı araçlarda kullanıma açıldı.
- Araç içinde kullanıldığında, çeşitli sorulara “doğru ve anlamlı yanıtlar “vermek üzere tasarlanmıştır.
- 12 Temmuz’dan itibaren teslim edilen tüm yeni Tesla araçlarında Grok olacak.
- Grok, Musk’ın sahibi olduğu sosyal medya platformu X’te yaptığı Hitler yanlısı paylaşımlar nedeniyle büyük tartışmalara yol açmıştı.
Araç içi sesli komutlar aslında yeni değil. Uzun zamandır sürücüler, navigasyon, şarj istasyonu bulma veya klima ayarı gibi temel işlemleri yapmak için sesli komutları kullanıyordu. Ancak mevcut sistemler oldukça sınırlıydı.
Yapay zeka, sürücülerin söylediklerini gerçek anlamda anlayan hatta sürücüyle sohbet edebilen bir sistem vaat ediyor. Tesla sürücüleri, tartışmalara yol açan Grok’un bazı araçlara dağıtılmasıyla bunun ilk örneğini deneyimleyecekler.
Otomobilde Yapay Zeka Yardımcı mı, Gösteri Unsuru mu?
Tesla, geçtiğimiz hafta sonu açıklama yaptı. 12 Temmuz ve sonrasında teslim edilen tüm yeni Tesla modellerinde ses kontrollü Grok’un etkinleştirileceğini duyurdu. Daha eski Tesla araçlarının Grok’u kullanabilmesi için ise AMD işlemciye (yaklaşık 2021 sonrası modeller), en güncel 2025.26 yazılımına ve Wi-Fi bağlantısı ya da aylık 9,99 dolarlık Premium Bağlantı aboneliğine sahip olması gerekiyor. İleride diğer modeller için de kullanıma sunulacaktır. Grok’un kullanımı için ayrıca bir abonelik gerekmiyor.
Tesla yaptığı açıklamada şöyle dedi:
“Grok’u etkinleştirmek ve kullanmak için uygulama başlatıcıdan ‘Grok’u seçebilirsiziniz. Ayrıca direksiyon simidindeki ses düğmesini basılı tutabilirsiniz.”
Grok, şaşırtıcı şekilde diğer yapay zeka destekli sesli asistanlardan farklı olarak, araca veya navigasyona komut vermiyor. Ayrıca Tesla’nın mevcut sesli kontrol sistemini değiştirmiyor.
Şu ana kadar YouTube ve sosyal medyada paylaşılan videolarda kullanıcılar Grok’a daha çok farklı sorular soruyor. Volvo, General Motors ve Polestar gibi üreticilerin araçlarında bulunan Google Built-In yazılımına benzer şekilde çalışıyor.
Örneğin Tesla fenomeni Kim Java’nın Grok’u denediği videosunda bu durum net şekilde görülebiliyor.
Tesla’nın açıkladığına göre, Grok farklı kişilik ve seslendirme ayarlarına sahip. Bunlar arasında “Hikaye Anlatıcı”dan “Dengesiz (Unhinged)” moduna kadar seçenekler var.
Ancak Tesla’nın Grok’u araçlarında en geniş ölçekte kullanıma sunmaya başlaması şaşırtıcı bir zamana denk geliyor. Çünkü Grok, daha önce yalnızca xAI’ın web sitesinde ve Musk’ın sahibi olduğu X platformunda vardı.
Geçen hafta Grok, X platformundaki bazı kullanıcıların yönlendirmeleri üzerine Yahudi karşıtı ve Adolf Hitler’i öven paylaşımlar yapmıştı. Yahudi soyadlı bir kullanıcıyı hedef almış ve kendisine bir noktada “MechaHitler” ismini vermişti. Bu olaylardan bir gün sonra X’in CEO’su Linda Yaccarino görevinden istifa etmişti. (medya raporları iki olayın bağlantılı olmadığını iddia etse de olaylar peş peşe yaşandı).
Bu olay üzerine xAI, Grok’un davranışları nedeniyle bir özür yayınladı ve şu açıklamayı yaptı:
“Kullanımdan kaldırılan eski bir kod parçası, Grok’u X kullanıcılarının mevcut paylaşımlarından (özellikle aşırı görüş içeren) etkilenebilir hale geldi. Bu kod kaldırıldı.”
Veri Gizliliği ve Sürüş Güvenliği Endişeleri
Tesla sürücüleri tarafından kullanılırken Grok’un benzer davranışları sergileyip sergilemeyeceği henüz bilinmiyor. Musk, ChatGPT gibi yapay zeka modellerini sıkça “çok ‘woke’ ve aşırı politik doğrucu” olmakla eleştiriyor. Bu nedenle xAI, Grok’u “maksimum derecede açık sözlü ve gerçeği arayan, politik doğruculuktan korkmayan, herkesi rahatsız etmekten çekinmeyen bir yapay zeka” olarak tanımlıyor.
Çin’de araç içi yapay zeka asistanları oldukça yaygın ve güçlü bir özellik haline geldi. Birçok otomotiv ve teknoloji şirketi, Batı pazarlarında da zamanla benzer bir yaygınlaşma olacağını umuyor.