Elektrikli Araba Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Teknoloji dünyasındaki gelişmeler otomotiv sektörünü etkilemiş ve elektrikli araçlar piyasaya sürülmüştür. Bu araçlar fosil yakıtlar yerine elektrik enerjisini kullanmaları ile dikkat çeker. İnsanların ilgi göstermesi ise çevre dostu ve son teknoloji olmalarıyla ilişkilidir. 

Bu ilişki son yıllarda trafikte elektrikli araç sayısını bir hayli artırmış ve insanlara bu araçları alma fikri vermiştir. Bu araçları ilk defa almayı isteyen kişiler içinse elektrikli araba alırken dikkat edilmesi gerekenler önemlidir. Önemli konulara dikkat ederek elektrikli arabaların yapılan alışverişin verimli olması yönünde etkili olur.

Elektrikli Araba Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

İnsanlar kullanımlarına uygun ve memnun kalacakları elektrikli arabaları satın almak isterler. Bunu sağlayan ise araba seçiminde önemli faktörlere dikkat etmek olur. 

Elektrikli araba alırken dikkat edilmesi gereken faktörler;

  • Şarj süresi ve özellikleri
  • Menzil özellikleri
  • Pil çeşidi
  • Şarj olanakları
  • Vergi oranları
  • Marka ve modeli
  • Teknolojik özellikleri
  • Yetkili servis imkanı
  • Garanti ve sigorta özellikleri

Bu faktörleri dikkate almak uzun süreli kullanılabilecek elektrikli arabayı belirlemeyi kolaylaştırır. Ayrıca bu faktörler marka ve modellere göre karşılaştırıldığında aranılan aracı bulma üzerinde etkili olur.

Şarj Süresi Ve Özellikleri

Elektrikli araba alırken ilk dikkat edilmesi gereken şarj süresi ve özellikleridir. Bu araçlar elektrik enerjisini kullandıkları bataryalara (pillere) sahiptirler. Bataryalarının sürüş sonucunda azalması ve bitmesi şarj edilmesi gerekliliğini ortaya koyar. 

Satın alınacak elektrikli aracın %100 oranında şarja ulaşması için gerekli sürenin bilinmesi gerekir. Bu bilgi sayesinde aracın ne zaman tam kapasiteyle kullanıma hazır olduğu öğrenilmiş olunacak.

Elektrikli araçlarda genel olarak iki farklı şarj dolum şekli cardır. Bunlar DC şarj ve AC şarjdır. DC şarj araçların bataryasının %100 oranına hızlı şekilde ulaşmasını sağlarken AC daha yavaş şarj edilmeyi sağlar. Şarj dolumu için uzun süre beklemeyi tercih etmeyen kişilerin seçimlerini DC şarj dolumu kullanan araçlardan yana yapması gerekir.

Menzil Özellikleri

Elektrikli araç seçerken dikkat edilecek ikinci faktör menzil özellikleridir. Menzil bu araçların full şarj ile ne kadar yol alabileceğini gösteren özelliktir. Ayrıca gün içerisinde uzun yolculuklar yapan birinin aracı seçerken sürüş menzilinin yüksek olmasına dikkat etmesi gerekir. Yüksek menzil sayesinde kişiler şarj sorunu yaşamadan istedikleri yere ulaşma imkanı bulur.

Elektrikli araçlarda menzil özelliği için bir oran verilse de bu oranın %100 doğru olduğunu söylemek zordur. Çünkü menzil süresinin uzayıp kısalması batarya ömrü, yol şartları ve hava koşulları ile doğrudan orantılıdır. 

Aracın zorlu yolları aşması veya bataryasının uzun süredir kullanılıyor olması menzil süresinin azalmasını sağlar. Verimli sürüş deneyimi için aracı seçerken menzil bilgilerini dikkate almak ve aracın kullanılacağı güzergahı göz önünde bulundurmak gerekir.

Pil Çeşidi

Trafikte kullanım için hazırlanan elektrikli araçlar piller yardımıyla hareket ederler. Hareketi kolaylaştırdıkları için pillerin kapasitelerinin yüksek olması önemlidir. Pil kapasitesinin yüksek olması aracı kullanım süresinin artmasını sağlar. Satın alacakları araçları uzun süre şarj etmeden kullanmak isteyenlerin ise pil çeşitlerine göre araçları seçmeleri gerekir.

Elektrikli araçlarda kullanılan birden çok pil çeşidi vardır. Bunlar lityum fe, nikel kadmiyum, lityum iyon, kurşun asit ve nikel metal hidrat pilleridir. Pillerin kapasite özellikleri karşılaştırılarak en uygun olan pili taşıyan aracın seçilmesi gerekir.

Şarj Olanakları

Elektrikli araba alırken alacak kişilerin aracın şarj olanaklarını öğrenmeleri gerekir. Bu araçlar için elektrikli şarj istasyonları kurulmuştur. Ancak yaşanan her yere yakın konumda istasyonu bulmak zordur. 

Aracı kullanamama mağduriyeti yaşamak istemeyen kişilerin bunun için aracı seçerken şarj istasyonu altyapısını öğrenmeleri önemlidir. Araca uygun şarj istasyonunun sayıca fazla olması veya yaşanan yere yakın olması istenilen zamanda aracı şarj etmeyi sağlar.

Elektrikli araç alacak kişilerin şarj cihazı kullanmaları da mümkündür. Bu cihazlar aracın evde şarj edilmesine yardımcı olur. Standart özelliklere sahip elektrikli şarj cihazının aracı uzun sürede şarj etmesi sağlanmış olur. Araç alacak kişiler maddi durumları elverirse hızlı şarj etme özelliği bulunan cihazları da satın alarak kullanabilirler.

Vergi Oranları

Elektrik enerjisiyle çalışan araca sahip olmak kişileri vergi yükümlülüğü altına sokar. Bu araçlar için hem mtv hem ötv vergileri alınır. Vergi oranları aracın harcadığı motor gücüne (kw) göre hesaplanır. Aracın motor gücünün artması vergi oranını yükseltir. Seçim yaparken kişilerin ödeyecekleri vergiyi dikkate almak gerekir.

Elektrikli arabalarda vergi oranları %10-%50 aralığında değişir. Satın alınacak aracın motor gücü 85 kw altındaysa vergi oranı %10 ve aracın motor gücü 85-120 kw arasındaysa %25 oranında vergi ödemesi gerekir. Seçilen aracın motor gücü 160 kw ise ödeyeceği vergi %50 oranında olur.

Yetkili Servis İmkanı

Elektrikle çalışan araçların arızalanması ya da bakıma ihtiyaç duyması kaçınılmaz olur. Aracı alacak kişilerin bu durumu göz önünde bulundurarak aracı almadan önce yetkili servis imkanlarını öğrenmesi gerekir. Bu araçların yetkili servisleri farklı olduğu için gerektiğinde başvurulabilecek bir servisin olduğundan emin olmak gerekir.

Elektrikli aracın yetkili servisinin olduğunu bilmek gerekli durumlarda zaman kaybetmeden servisle irtibata geçmeyi sağlar. Servis elemanları araç konusunda gerekli donanıma sahip olduğu için arızaları hızlı şekilde çözer. Doğru çözümleri sayesinde arızanın tekrarlamamasını veya arızanın artarak sorunun büyümesinin önüne geçer.

Marka Ve Modeli

Otomotiv firmaları tarafından üretilen ve piyasaya sürülen birden çok markada elektrikli araç vardır. Araçların farklı özelliklerde üretilmesi modellerin ortaya çıkmasına ve kişilerin modelleri karşılaştırarak seçim yapmasına neden olur.

Elektrikli arabalarda modeller aracın elektrik oranına göre değişiklik gösterir. Araçların bazıları tam elektrikli olurken bazıları hibrit elektrikli olarak üretilmiştir. Araçların şarj durumları da modellerin oluşumunda etkilidir.

Teknolojik Özellikleri

Araç üretici firmalar elektrikli araçları üretimini yaparken kişilerin beğenilerini ve teknolojinin getirilerini birlikte kullanır. Aracı alacak kişilerin verimli şekilde aracı kullanmaları ve yüksek performanslı sürüş deneyimi yaşamalarını isterler. Bunu sağlamak içinse araçları teknolojik özelliklerle donatarak piyasaya sürerler.

Elektrikli araçlar incelendiğinde çok fazla teknolojik özelliğin bulunduğunu görmek mümkündür. Aracın entegrasyona uygunluğu, motor gücü, sürüş deneyimi, pil kalitesi, batarya kapasitesi, elektrik aksamları, şarj özellikleri ve tasarım özellikleri bu teknolojik özelliklerden birkaçıdır. Kişilerin alacakları aracı belirlerken bu özellikleri ve özelliklere bağlı olarak artan maliyeti göz önüne alması gerekir.

Garanti ve Sigorta Özellikleri

Beğenilen elektrikli aracı satın almadan önce garanti imkanlarını öğrenmek gerekir. Markalar bu araçlarda kullanılan lityum iyon, nikel metal hidrat veya lityum fe piller için garanti sunar. Garanti süresinin pil çeşidine göre 10 yıla kadar olduğunu görmek mümkündür. Seçim aşamasında markanın pil garantisi verip vermediğini bilmek önemlidir.

Elektrikli araçlar yüksek ücretle satın alınan araçlardır. İstenmeyen bir kaza veya hasarla karşı karşıya kalınması mümkündür. Yaşanan kazalarda araç için yapılacak harcama yüksek olacağından sigorta yaptırılarak garantinin sağlanması gerekir. 

Elektrikli araçların sigorta bedelleri yüksek olduğu için model seçimini bütçeye göre yapmak önemlidir. Aracın modeli dışında sigortayı yapacak firmanın da fiyat üzerinde etkisi yüksek olur. Ancak yaptırılan sigorta sayesinde kaza sonrası yaşanacak kayıpların sigorta tarafından karşılanması sağlanmış olur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunan Diğer Elektrikli Araba Haberleri

Elektrikli Volvo EX40 Teknik Özellikleri Ve Fiyatı

Belçika araç modelleri arasında bulunan elektrikli Volvo EX40 teknik...

15 Dakika Şarjla 510 KM Menzile Ulaşan Xiaomi SU7 Satışa Sunuldu!

Xiaomi, merakla beklenen elektrikli aracı Xiaomi SU7 modelini resmen...

Elektrikli Kia EV2: Uygun Fiyatlı Crossover

Kia, en yeni elektrikli aracı EV4'ü tanıttı. Ancak bugün...

Elektrikli Arabalarda Otopilot Nedir? Nasıl Kullanılır?

Elektrikli araçlar, gelişmiş teknolojiye sahiptir ve otomotiv sektöründeki birçok...

Elektron Quasar Türkiye’nin Yeni Elektrikli Araç Hamlesi

Elektron’un ilk elektrikli modeli Quasar, 600 km menzil, 4.2 saniyede hızlanma ve gelişmiş teknolojileriyle dikkat çekiyor. Türkiye’de 2025’te satışa çıkacak olan Quasar, sıfır emisyonlu yapısıyla çevre dostu bir ulaşım alternatifi sunuyor.

Dünyanın En Büyük Değiştirilebilir Bataryalı Tırı: Sany Jiangshan SE-437

Elektrikli araçlar artık sadece otomobillerle sınırlı kalmıyor. Özellikle, Sany,...

Mercedes-Benz, Kanada’da DC Hızlı Şarj Ağı Kuruyor

Mercedes-Benz, Kanada ve ABD genelinde 2.500'den fazla hızlı şarj...

En Uzun Menzilli Elektrikli SUV Arabalar Listesi

Söz konusu en uzun menzilli elektrikli SUV arabalar listesi...

Hyundai’nin Yeni Elektrikli Modeli Türkiye’de Üretilecek

Hyundai, Türkiye'de tamamen elektrikli yeni bir model üreteceğini duyurdu.Henüz...

Manuel Vites Araçlar Tarihe mi Karışıyor? Sebep Elektrikli Araçlara Olan İlgi mi?

Dünyada otomobil üreticileri elektrikli araç üretimindeki artıştan dolayı yönlerini...

Tesla’da Şok Ayrılık! 13 Yıllık Yönetici Gitti

Tesla'da son bir yıl içinde yaşanan üst düzey ayrılıklara...

Lexus RZ 2025 Güncellendi: 402 HP Güç ve 575 KM Menzil

Lexus, RZ 2025 modeli olan tek elektrikli aracını yeniliyor....

Yeni Mercedes-Benz G 580 Elektrikli Off-Road Ruhu

Mercedes-Benz, ikonik G-Serisi’nin elektrik çağındaki temsilcisi olan Mercedes-Benz G...

İlgili Haberler

Popüler Kategoriler