Elektrikli Araç Ötv Oranları

Çevre dostu olması, çeşitli markaların insanların isteklerine göre üretim yapması ile beraber elektrikli araç ÖTV oranları konusunda da çeşitli avantajlar insanlara sunuluyor. İnsanlar da ÖTV konusunda isteklerini yerine getirirken aynı zamanda özellikler bakımından aradıkları sonuçları da kolay bir şekilde bulma imkanına erişmiş oluyorlar. 

Araçların motor seviyelerine göre değişim gösteren ÖTV oranı ile alakalı güncel bilgileri alacak olan kişiler, içten yanmalı olan motorlara sahip araçlara nazaran çok daha uygun fiyatlara araçlarını satın alabilirler.

ÖTV Nedir?

2002 yılında kabul edilmiş 4760 sayılı kanun ile ortaya çıkmış olan ÖTV (Özel Tüketim Vergisi), kapsama alınmış olan belirli ürünlerin tüketiminin kontrol edilmesi ve sınırlanması, bunun yanı sıra devlet bütçesine de katkı sunulması sağlanır. 

Özel Tüketim Vergisi; başta motorlu taşıtlar olmak üzere tütün ürünleri, cep telefonları, elektronik eşyalar, lüks tüketim malları ve alkollü içkiler için geçerlidir. ÖTV oranları ise her bir ürün grubundaki ürünlerin özelliklerine bağlı olarak değişim gösterir. İnsanlar da satın alacakları ürünlere göre ÖTV oranları hakkında gerekli bilgileri alabilirler.

Elektrikli Araçlar İçin ÖTV Belirlemesi Nasıl Yapılır?

Özel Tüketim Vergisi, yalnızca içten yanmalı olan motorlara sahip araçlar için değil elektrikli araçlar için de alınan bir vergi türü. Ancak elektrikli araçlar için ÖTV belirlemesi yapılırken ön plana çıkan şey araçların teknik özellikleri oluyor. Düşük motor gücüne sahip olan elektrikli araçlar için daha düşük tutarda ÖTV talep edilirken yüksek motor gücündeki elektrikli araçlardan yüksek tutarda ÖTV talep edilir.

Ancak son yıllarda insanların araç seçimlerini çok daha çevre dostu şekilde yapmalarının istenmesi ile beraber teşvikler ortaya çıkartılmaya başlamış durumda. Var olan bu teşvik ile beraber klasik tarzdaki araçlara nazaran elektrikli araç oranlarının çok daha düşük olmaya başladığını görmek mümkün hale gelmiş durumda.

İnsanlar da konu hakkında yapacakları araştırmalar sonrasında da görebilecekleri üzere tercihlerini elektrikli araçlardan yana yapmaları sonrasında normal araç almaları durumunun aksine daha az tutarda vergi ödüyorlar. 

Bu da onların ciddi düzeyde tasarruf yapmalarını sağlıyor. Elektrikli araçların ÖTV oranları ile teşviklerde zamanla değişimler söz konusu oluyor. Dolayısıyla araçların satın alımı öncesinde yapılacak araştırma sonrasında güncel ÖTV oranlarıyla alakalı bilgiler elde edilebilir.

Elektrikli Araçlar İçin ÖTV Oranları

Farklı avantajları beraberinde getiren elektrikli araçlar, günümüzde çeşitli otomobil markaları tarafından çeşitli özelliklere sahip olacak şekilde üretilmeye devam ediyor. Kasım 2023 ile beraber yapılmış olan düzenleme sonrasında ise 160 kW altında kalmış elektrikli araçlar için matrah limitlerinde farklılıklar ortaya çıkmaya başladı. 

2023 Kasım ayında gerçekleştirilen düzenleme ile beraber motor gücü 160 kW altındaki elektrikli araçlar için ÖTV matrahında 1 milyon 250 bin TL’den 1 milyon 450 bin TL’ye yükseltme söz konusu oldu. 

Bunun sonucunda da ÖTV oranı %10 olarak belirlenmiş. Motor gücü 160 kW ve altında olmasına karşılık matrahı 1 milyon 450 bin TL’nin üzerindeki elektrikli araçlar içinse ÖTV oranı %40’tır.

Motor gücü 160 kW ve üzerinde olup matrahı 1 milyon 350 bin TL’yi aşmamış olan elektrikli araçlarda ÖTV oranı %50 iken aynı motor gücünde olup matrahı 1 milyon 350 bin TL’yi aşmış elektrikli araçlarda ise ÖTV oranı %60’tır. 

Özellikle %10 ÖTV diliminde olan elektrikli araçların sayısının her geçen gün artış göstermesi ile beraber pek çok kişi araç satın almak istediklerinde, tercihlerini bu tarzdaki araçlardan yana yapmaya başlamış durumdalar.

Elektrikli Araçlarda ÖTV Muafiyeti Oluyor Mu?

ÖTV muafiyeti konusu, her zaman araç sahiplerinin hakkında araştırma yaptıkları konulardan bir tanesi olarak ön plana çıkıyor. Bu konu ile alakalı yeterli bilgisi olmayanlar, elektrikli araçlar için ÖTV muafiyetinin söz konusu olmadığını düşünebiliyorlar. 

Devlet tarafından çevre dostu ulaşım çözümlerinin teşviki ile beraber elektrikli araç alımı ile alakalı kimi vergi avantajları insanların karşısına çıkıyor. ÖTV muafiyeti söz konusu olduğunda ilk olarak akla gelen araçlar sıfır elektrikli araçlar oluyor. Sıfır olarak bu araçların alımı esnasında ÖTV oranı, motor gücüne bağlı olarak değişim gösteriyor.

Genel kapsamda değerlendirilecek olursa, 160 kW’a kadar motor gücü bulunan araçlara %10, bunun üzerindeki motor gücüne sahip araçlar içinse %25 oranında ÖTV uygulaması yapılıyor. Teşvik ve kampanya dönemlerine göre bu durumda değişimler olabiliyor. Kimi şehirlerde ise elektrikli araçların kullanılması ile alakalı farklı teşviklerin ve muafiyetlerin kullanıcılara verilmekte olduğu görülebilir. Ancak bu muafiyetler ÖTV’yi kapsamaz.

İnsanların çok daha yaygın şekilde elektrikli araç kullanmasının desteklenmesi adına devlet tarafından belirli aralıklar ile projelerin ortaya koyulduğu görülebilir. Bu projeler kapsamında vergi muafiyetlerinin yanı sıra ek teşvikleri de içerisinde barındırır.

İnsanların bu aşamada yapmaları gereken en önemli şeylerin başında gelen ise satın almak istedikleri elektrikli araçlarla alakalı herhangi bir ÖTV muafiyetinin olup olmadığı hakkında araştırma yapmak olmalıdır. Böylece normal araç satın alımına nazaran daha uygun fiyatlara istedikleri aracı satın alarak kullanma imkanına erişmiş olurlar.

Hangi Durumlarda Elektrikli Araçlar İçin ÖTV İndirimi Yapılır?

Çeşitli markalar tarafından üretilmekte olan elektrikli araçların kullanımları her geçen gün ülkemizde artış gösteriyor. Böyle olunca da insanlar, araç satın alarak hem istediği gibi aracını kullanmak hem de çevre dostu bir çözüm elde etmek adına etkili bir adım atıyorlar. elektrikli araçların insanlara sunduğu diğer bir avantaj da bazı durumlarda ÖTV indirimi sunması oluyor.

  • Elektrikli araçların sahip oldukları motor gücü, genel olarak ÖTV oranlarının belirlenmesi aşamasında son derece büyük bir öneme sahiptir. Türkiye sınırları içerisinde motor gücü 160 kW’ı aşmayan elektrikli araçları kapsayan %10’luk ÖTV uygulaması yapılır. Daha yüksek motor gücüne sahip olan elektrikli araçlar içinse ÖTV oranı %25’tir.
  • Bazı aralıklar ile devlet tarafından insanların elektrikli araçları kullanmalarını teşvik etmek adına çeşitli çalışmalar yapılıyor. Sunulan teşvikler hakkındaki incelemeler ile de görülebileceği üzere bunlar KDV muafiyeti, ÖTV indirimleri, destek ödemeleri gibi geniş kapsamlı şekilde değerlendiriliyor. Tercihini elektrikli araçlardan yana yapacak olan kişiler de o dönem onlara sunulan teşvik ve muafiyetleri detaylı olarak inceleyerek bunların arasından seçimlerini diledikleri gibi yapabilirler.
  • Şimdilerde markalar tarafından elektrikli araçlar farklı özellikleri kapsayacak şekilde üretilmeye devam ediyor. düşük emisyon değerlerine sahip ya da yüksek enerji verimliliği bulunan elektrikli araçlar şimdilerde devlet tarafından ÖTV muafiyetine alınabilen araçlar olarak değerlendirilebiliyor.
  • Yerli üretimin desteklenmesi, pek çok farklı alanda olduğu gibi elektrikli araç konusunda da ön plana çıkıyor. Yerli markalara ait olan elektrikli araçlar, ithal elektrikli araçlara nazaran çok daha avantajlı fiyatlara sahip olabiliyor. Bunun yanı sıra yerli üretimin desteklenmesi adına ÖTV indirimi uygulandığı da görülebilir.

İçten yanmalı motora sahip olan araçlara nazaran elektrikli araçlar, kullanım kolaylığı ve çevre dostu olması bakımından ön plana çıkan araçlar olarak biliniyor. Üstelik farklı avantajların yanı sıra ÖTV indirimi sayesinde de insanlar istedikleri araçları çok daha uygun fiyatlara satın alma imkanına erişiyorlar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunan Diğer Elektrikli Araba Haberleri

2025’in En İyi Elektrikli Araç Modelleri Türkiye ve Dünya Pazarı

2025’te Türkiye ve dünyada en çok tercih edilen elektrikli araç modellerini keşfedin. Şehir içi kullanım ve uzun yol performansı karşılaştırmalarıyla detaylı analizler burada!

Türkiye’de Satılan En Ucuz Elektrikli Otomobiller 2024

Elektrikli araç piyasası, Türkiye’de hızla büyüyor ve tüketiciler uygun...

Çin’de En Çok Satan Elektrikli Otomobiller 2024

Elektrikli araç piyasasında dünya lideri konumunda olan Çin, birçok...

2025 Yılında Türkiye’ye Gelmesi Beklenen Elektrikli Otomobil Araçlar

Türkiye'de elektrikli otomobil pazarı 2025 yılında birçok global ve...

BYD’nin 2025 Modelleri ve Güncel Fiyat Listesi Açıklandı!

BYD, 2025 yılına ait elektrikli otomobil modellerinin güncel fiyatlarını...

UKOME’den Elektrikli Araç Sahiplerini İlgilendiren Karar

Ankara’da UKOME'nin aldığı kararla, elektrikli araç şarj noktalarını park...

BYD Han L: 5 Dakikada 400 KM Şarj ve 28.544 Dolarlık Fiyatıyla Dikkat Çekiyor

BYD, Megavat düzeyinde hızlı şarj teknolojisi sunacağını duyurunca elektrikli...

Tesla Düşüş Yaşıyor, Volkswagen Uçuyor

Avrupa'da yılın ilk çeyreğinde satış rakamları büyük sürprizlerle geldi....

Hibrit Nedir, Nasıl Çalışır? Paralel ve Güç Bölmeli Hibritlerin Temel Farkları

Hibrit satışları hızla artıyor, ancak tüm sistemler aynı şekilde...

Launch Series Emekli Oldu: Tesla, Model Y Fiyatını 11.000 Dolar Düşürdü!

Launch Series emekliye ayrıldı ve yerini çok daha uygun...

Elektrikli Otomobillerin Bakım ve Onarım Maliyetleri

Son dönemlerde en çok konuşulan konuları elektrikli otomobil modelleri...

Stellantis, Polonya’da Leapmotor Üretimini Durdurdu

Fransız-İtalyan ortaklığındaki araç üreticisi Stellantis, Çinli Leapmotor ile Polonya'da...

İlgili Haberler

Popüler Kategoriler