Otomobil üreticisinin, kendi batarya hücrelerini geliştirmeye başlamak için özel bir “görev ekibi” oluşturduğu iddia ediliyor.
Güney Kore’deki yerel bir habere göre, Hyundai Motor Grubu, pil yarışında geri kalma endişeleri oldukça arttı. Bu sebeble elektrikli araçlari için batarya hücrelerini geliştirmeyi ve üretmeyi planlıyor. Bu kararın, elektrikli araç ve batarya devi BYD’nin yakın zamanda megavat düzeyinde şarj platformunu sergilemesinin hemen ardından alındığını söyledi.
Kore’nin The Chosun Daily gazetesine göre, Hyundai Motor Grubu, kurum içi batarya geliştirme çalışmalarına öncülük etmesi için üretim bölümü altında özel bir ekip kurdu. “B Görev Ekibi” olarak adlandırılan bu ekip, şirketin üst düzey mühendislik uzmanlarını içeriyor. Bunlar arasında üretimden sorumlu Jung Jun-cheul ve batarya geliştirmeden sorumlu Choi Jae-hoon yer alıyor.
Hyundai ve Kia, InsideEVs’in konuyla ilgili haber talebine henüz yanıt vermedi.
Mevcut Durum: Dış Kaynaklı Tedarikçiler ve Entegrasyon Süreci
Otomobil üreticisinin halihazırda kurum içinde bir batarya ekibi var. Ancak bu ekip, esasen LG Energy Solution ve SK On gibi batarya tedarikçileriyle aracılık yapıyor. Neler derseniz: Hyundai, Kia ve Genesis modellerine entegrasyon konularında aracı görevi görüyor. Bu çalışmalar devam etse de Hyundai’nin, artık kendi batarya teknolojisine yatırım yapma ihtiyacı gördüğü açık.
Güney Koreli otomobil üreticisi, batarya geliştirmeyi bünyesine alan ilk şirket değil. Tesla, Cybertruck ve Model Y’de kullanılan 4680 hücrelerini kendisi üretiyor. Her ne kadar Panasonic büyük tedarikçilerinden biri olmaya devam etse de. BYD ise 1995’te batarya şirketi olarak ünlenmiştir. Dahası da batarya paketlerini dışarıya yaptırmıyor. Kendi “Blade” bataryalarını hem elektrikli araçlar (EV) hem de şarj edilebilir hibritler (PHEV) için üretiyor. Toyota da Japonya’da elektrikli araç bataryaları üretiyor. Ayrıca bu çabayı kısa süre önce denizaşırı ülkelere genişletti. Bu yılın başlarında Kuzey Karolina’da 14 milyar dolarlık bir batarya fabrikası açmıştı. Dahası hibritler, PHEV’ler ve EV’ler için bataryaları kurum içinde üretecek.
Kurum içi batarya geliştirme pek çok avantaj sağlıyor. Otomobil üreticilerinin, araç yazılımı ve mimarisiyle optimize edilmiş bataryalar üretmesine olanak tanıyor. Üretim ölçeği arttıkça maliyet avantajları büyük olacaktır. Tedarikçi ücretlerini ortadan kaldırabildiği gibi hammadde ve lojistik üzerinde daha fazla kontrol sağlar. Ar-Ge çalışmalarını hızlandırabilir ve tedarik zincirindeki tıkanıklıklara karşı duyarlılığı azaltabilir. Ancak bunun için büyük bir ön yatırım ve LG Energy Solution gibi geleneksel batarya şirketlerinin on yıllar boyunca edindiği üretim uzmanlığına benzer bir bilgi birikimi gerekiyor.
Öte yandan, haberde Hyundai’nin bu hamleyi yapma nedeninin, BYD’nin Mart ayında tanıttığı süper hızlı şarj özellikli bataryaya yanıt olduğu belirtiliyor. BYD, Çin’de 1.000 volt, 1.000 amper akım ve 1.000 kW şarjı destekleyen Super e-Platform’unu sergiledi. Bu platform, Han L ve Tang L elektrikli araçlarının yalnızca 5 dakikada şarj olmasını sağlıyor.