BYD’ye Karşı Hamle: Hyundai, EV Hücrelerini Artık Kendi Üretecek!

Otomobil üreticisinin, kendi batarya hücrelerini geliştirmeye başlamak için özel bir “görev ekibi” oluşturduğu iddia ediliyor.

Güney Kore’deki yerel bir habere göre, Hyundai Motor Grubu, pil yarışında geri kalma endişeleri oldukça arttı. Bu sebeble elektrikli araçlari için batarya hücrelerini geliştirmeyi ve üretmeyi planlıyor. Bu kararın, elektrikli araç ve batarya devi BYD’nin yakın zamanda megavat düzeyinde şarj platformunu sergilemesinin hemen ardından alındığını söyledi.

Kore’nin The Chosun Daily gazetesine göre, Hyundai Motor Grubu, kurum içi batarya geliştirme çalışmalarına öncülük etmesi için üretim bölümü altında özel bir ekip kurdu. “B Görev Ekibi” olarak adlandırılan bu ekip, şirketin üst düzey mühendislik uzmanlarını içeriyor. Bunlar arasında üretimden sorumlu Jung Jun-cheul ve batarya geliştirmeden sorumlu Choi Jae-hoon yer alıyor.

Hyundai ve Kia, InsideEVs’in konuyla ilgili haber talebine henüz yanıt vermedi.

Mevcut Durum: Dış Kaynaklı Tedarikçiler ve Entegrasyon Süreci

Otomobil üreticisinin halihazırda kurum içinde bir batarya ekibi var. Ancak bu ekip, esasen LG Energy Solution ve SK On gibi batarya tedarikçileriyle aracılık yapıyor. Neler derseniz: Hyundai, Kia ve Genesis modellerine entegrasyon konularında aracı görevi görüyor. Bu çalışmalar devam etse de Hyundai’nin, artık kendi batarya teknolojisine yatırım yapma ihtiyacı gördüğü açık.

Güney Koreli otomobil üreticisi, batarya geliştirmeyi bünyesine alan ilk şirket değil. Tesla, Cybertruck ve Model Y’de kullanılan 4680 hücrelerini kendisi üretiyor. Her ne kadar Panasonic büyük tedarikçilerinden biri olmaya devam etse de. BYD ise 1995’te batarya şirketi olarak ünlenmiştir. Dahası da batarya paketlerini dışarıya yaptırmıyor. Kendi “Blade” bataryalarını hem elektrikli araçlar (EV) hem de şarj edilebilir hibritler (PHEV) için üretiyor. Toyota da Japonya’da elektrikli araç bataryaları üretiyor. Ayrıca bu çabayı kısa süre önce denizaşırı ülkelere genişletti. Bu yılın başlarında Kuzey Karolina’da 14 milyar dolarlık bir batarya fabrikası açmıştı. Dahası hibritler, PHEV’ler ve EV’ler için bataryaları kurum içinde üretecek.

Kurum içi batarya geliştirme pek çok avantaj sağlıyor. Otomobil üreticilerinin, araç yazılımı ve mimarisiyle optimize edilmiş bataryalar üretmesine olanak tanıyor. Üretim ölçeği arttıkça maliyet avantajları büyük olacaktır. Tedarikçi ücretlerini ortadan kaldırabildiği gibi hammadde ve lojistik üzerinde daha fazla kontrol sağlar. Ar-Ge çalışmalarını hızlandırabilir ve tedarik zincirindeki tıkanıklıklara karşı duyarlılığı azaltabilir. Ancak bunun için büyük bir ön yatırım ve LG Energy Solution gibi geleneksel batarya şirketlerinin on yıllar boyunca edindiği üretim uzmanlığına benzer bir bilgi birikimi gerekiyor.

Öte yandan, haberde Hyundai’nin bu hamleyi yapma nedeninin, BYD’nin Mart ayında tanıttığı süper hızlı şarj özellikli bataryaya yanıt olduğu belirtiliyor. BYD, Çin’de 1.000 volt, 1.000 amper akım ve 1.000 kW şarjı destekleyen Super e-Platform’unu sergiledi. Bu platform, Han L ve Tang L elektrikli araçlarının yalnızca 5 dakikada şarj olmasını sağlıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunan Diğer Elektrikli Araba Haberleri

Hyundai IONIQ 5: Elektrikli Araç Teknolojisinde Yeni Bir Çağ

Hyundai’nin IONIQ 5 modeli, 481 km menzil, ultra hızlı şarj ve çevre dostu malzeme kullanımıyla elektrikli araç dünyasında devrim yaratıyor. Teknolojik yenilikleri ve modern tasarımıyla dikkat çeken araç, sürdürülebilir ulaşımın öncüsü olmayı hedefliyor.

Trump Yönetimi Yeni Elektrikli Araç Şarj Fonlarını Neden Durdurdu?

NEVI Programının Temel Rolü NEVI (Ulusal Elektrikli Araç Altyapısı) programı,...

Karsan’ın Elektrikli Otobüsleri İstanbul Sokaklarında!

Türkiye'nin elektrikli toplu ulaşım araçlarındaki öncü markalarından Karsan, İstanbul'daki...

Chery Arrizo 8 PHEV: Elektrikli ve Benzinli Gücün Mükemmel Dengesi

Chery’nin yeni hibrit modeli Arrizo 8 PHEV, 320 beygir gücü, 100 km elektrikli sürüş menzili ve gelişmiş teknolojileriyle dikkat çekiyor. Çevre dostu ve ekonomik yapısıyla öne çıkan araç, konforlu iç tasarımı ve modern özellikleriyle global pazarda büyük bir etki yaratmaya hazırlanıyor.

Elektrikli Opel Frontera İlkbaharda Türkiye’de

Opel, tamamen elektrikli yeni SUV modeli Frontera'yı 2025'in ilkbaharında...

Elektrikli Araç Muayenesi

Elektrikli araçlar, içten yanmalı motorlu araçlardan farklı bir yapıya...

BYD’den Egea’nın Yarı Fiyatına Lüks Elektrikli Otomobil

Çinli dev BYD, Seal 06 adını verdiği yeni elektrikli...

Amperino: Şehir İçi Ulaşımda Yerli Elektrikli Araç Dönemi Başlıyor

Saloni ve Erhun Metal, iş birliğiyle geliştirdikleri yerli elektrikli...

Çinli Elektrikli Araç Girişimi Neta Borsaya Açılıyor

Uygun fiyatlı elektrikli otomobilleriyle dikkat çeken Neta Auto, Hong...

Elektrikli Xiaomi SU7 Ultra: En Hızlı Sedan Yollarda

Xiaomi, amiral gemisi elektrikli SU7 Ultra modelini yollarda görmeye...

Tesla’nın Araç Takas Programı Türkiye’de: Elektrikli Araç Alımı Daha Erişilebilir

Elektrikli otomobil dünyasının lider markası Tesla. Türkiye pazarındaki etkinliğini...

Elektrikli Araçlar: Geleceğin Ulaşım Teknolojisi

Elektrikli arabalar, son yıllarda büyük bir popülerlik kazanmıştır. Tesla,...

Kia, Üç Yeni Elektrikli Modeli Tanıtacak EV2, EV4 ve PV5

Öncelikle, Kia büyük bir lansmana hazırlanıyor. Şirket, 27 Şubat'ta...

İlgili Haberler

Popüler Kategoriler