Elektrikli Araçlar, Benzinli Araçlara Göre Daha Az Arızalanıyor

Almanya’nın Allgemeiner Deutscher Automobil-Club (ADAC) tarafından yapılan yeni bir araştırma var. Elektrikli araçların benzinli araçlardan daha güvenilir olduğunu ayrıca daha az arıza yaptığını ortaya koyuyor.

Elektrikli araç (EV) sahipleri uzun zamandır EV’lerin geleneksel benzinli araçlardan daha güvenilir olduğunun farkındaydı.

Sonuçta, elektrikli araçlar daha az hareketli parçaya sahiptir. Dolayısıyla daha az arıza noktası içerir ve daha az bakım gerektirir. Benzinli araçlardaki içten yanmalı motorlar (ICE) yaklaşık 100-200 hareketli parçası var. Aktarma organlarıyla birlikte bu sayı 2.000’e kadar çıkıyor. Buna karşılık, bir elektrikli aracın motorunda yalnızca 1-3 hareketli parça, elektrikli aktarma organlarında ise toplamda 20-30 hareketli parça var.

Bu teorik bir durumdu. Elektrikli araç kullanıcıları uzun zamandır kendi deneyimlerine dayanarak bunu savunuyordu. Ancak bunu destekleyen çok fazla veri bulunmuyordu. Alman Otomobil Kulübü ADAC tarafından yapılan araştırma ise elektrikli araçların gerçekten de benzinli araçlardan daha az arıza yaptığını kanıtlıyor.

Arıza Oranı Düşüyor

ADAC’ın bulguları, “Yellow Angels” (Sarı Melekler) yol yardımı ekibinin 2024 ve önceki yıllarda müdahale ettiği 3,6 milyon arıza verisine dayanıyor. Çalışma, son beş yılda üretilmiş araçları kapsıyor.

Tüm araç türlerinde genel olarak arıza oranında düşüş görüldüğü iyi bir haber. Ancak EV’ler benzinli araçlarla kıyaslandığında, EV’lerin daha az arızalandığı açıkça belli. 2024 yılında EV’lerin arıza oranı 1.000 araç başına 3,8 oldu. Benzinli araçlarda ise bu rakam 1.000 araç başına 9,4 idi. EV’lerde 2021 ve 2020 yıllarında arıza oranları sırasıyla 1.000 araç başına 4,2 ve 8,5 olurken, benzinli araçlarda aynı yıllarda bu oran 8,2 ve 12,9 olarak gerçekleşmişti.

12V Aküler ve Lastikler

İlginç bir şekilde, en yaygın arıza sebepleri hem elektrikli hem de benzinli araçlarda ortak parçalardı. Tüm araç arızalarının yaklaşık %45’i 12V akü arızasından kaynaklandı. Elektrikli araçlarda 12V akü kaynaklı arızalar tüm arızaların %50,5’ini oluşturdu. Benzinli araçlarda ise bu oran %45 olarak gerçekleşti.

Hem EV’ler hem de benzinli araçlar, araç içi bilgisayarlar, camlar, multimedya, klima sistemleri gibi donanımları çalıştırmak için 12V akü kullanıyor. EV’lerde 12V akü ayrıca ana yüksek voltajlı bataryayı “uyandırmak” ve batarya yönetim sistemini (BMS) desteklemek için kullanılır. Bu aküler genelde 3-4 yıllık kullanım ömrüne sahip kurşun-asit akülerdir.

Lastikler de tüm araçlarda yaygın bir arıza sebebiydi. ADAC, elektrikli araçlarda lastik kaynaklı yol yardımı çağrılarının daha yüksek olduğunu tespit etti. Ve 1.000 EV başına 1,3 çağrı yapılırken, bu rakam benzinli araçlarda 1.000 araç başına 0,9’du. Bu fark mantıklı çünkü EV’ler, batarya nedeniyle genellikle benzinli araçlardan daha ağırdır. Bu ekstra ağırlık, lastiklerde daha fazla aşınmaya neden olur. Ayrıca EV’lerin yüksek torku, ani hızlanmalarda lastikleri daha fazla zorlayabilir.

Elektrikli Araç ve Benzinli Araçların Arıza Sebepleri

EV arızalarının %81’i genellikle üç ana sebepten kaynaklanıyor. 12V akü (%50), elektrik motoru ve yüksek voltajlı sistemler (%18) ve lastikler (%13).

Benzinli araçlarda ise arızaların %78’i şu sebeplerden kaynaklanıyor. 12V akü (%45), alternatör/marş motoru/elektrik sistemi/aydınlatma (%23) ayrıca motor ile motor yönetim sistemleri (%10).

EV Modelleri Arasında Arıza Farkları

Modern EV’ler arasında Hyundai Ioniq 5, en yüksek arıza oranına sahip model oldu. ADAC, 2022 model Hyundai Ioniq 5’ler için 1.000 araç başına 22,4 çağrı alırken, 2021 modellerde bu rakam 1.000 araç başına 18,3 olarak gerçekleşti. Ioniq 5’in teknolojisi ve aktarma organları Hyundai Ioniq 6, Kia EV6 ve Genesis GV60 ile ortak olduğundan, bu modeller de entegre şarj kontrol ünitesi (ICCU) nedeniyle benzer sorunlar yaşadı.

Tesla Model Y ise sadece 1.000 araç başına 0,9 çağrı aldı, Model 3 ise sadece 1.000 araç başına 0,5 çağrı ile daha düşük arıza oranlarına sahipti. Volkswagen ID.4’ün de arıza oranları düşüktü; 1.000 araç başına sadece 1 çağrı alındı.

ADAC, otomobil üreticilerinin elektrikli araç teknolojilerini geliştirdikçe daha az arıza gördüklerini belirtiyor.

Elektrikli Araçlarda Arızaları Önlemek İçin Öneriler

Günün sonunda EV’ler de birer otomobil. Benzinli araçlar gibi düzenli bakıma ve kontrole ihtiyaçları var. Üreticinin önerdiği periyodik bakımlara uyulmalı.

Bakımlar sırasında 12V aküler ve inverter, dönüştürücü, kontrol üniteleri gibi kritik yüksek voltajlı sistemler kontrol edilmeli ve güncellenmeli.

EV’nizde lastikleri ihmal etmeyin. Düzenli olarak lastikleri kontrol ettirip rotasyon yaptırın. Lastik değiştirirken genellikle aracın fabrikadan geldiği orijinal marka ve tipe bağlı kalmak en iyisidir. Lastiklerinizin ömrünü uzatmak için ani hızlanma ve frenlemelerden kaçının ve lastik basınçlarını doğru seviyede tutun.

Ayrıca üreticinin geri çağırma ve servis kampanyalarını takip edin. Bunlar genellikle gelecekteki arızaları önlemek içindir.

Arıza ve Güvenilirlik Arasındaki Fark

“Arıza” ile “güvenilirlik” farklı kavramlardır. Aracın yolda kalmasına ve tamire ihtiyaç duymasına neden olan ani sorunlara arıza denir. Güvenilirlik ise aracın uzun vadede sorunsuz çalışma yeteneğiyle ilgilidir.

Sonuç

ADAC’ın bulguları, Elektrikli araçların benzinli araçlara kıyasla daha güvenilir olduğunu doğruluyor. Düzenli bakım ve servis güncellemeleri ile EV sahipliği daha sorunsuz ve keyifli bir hale getirilebilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunan Diğer Elektrikli Araba Haberleri

Elektrikli BYD Seal U Teknik Özellikleri ve Fiyatı

Elektrikli araç tasarımlarında en son segment seçenekleri ayaklarımıza getiren...

Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Nasıl Bulunur ve Kullanılır?

Elektrikli Araç Şarj İstasyonları: Hayatınızı Kolaylaştıran Rehber Elektrikli araçların kullanımı...

Opel Grandland 82kWh Detaylı Özellikler ve Fiyatlandırma

Opel Grandland 82kWh, 564 km WLTP menzil. Ayrıca 86...

Elektrikli Otomobillerin Bakım ve Onarım Maliyetleri

Son dönemlerde en çok konuşulan konuları elektrikli otomobil modelleri...

Elektrikli Araçlar: Teknolojik Gelişmelerle Uzun Vadeli Kullanım ve Değer Avantajı

Güncellenebilir yapıları ve batarya teknolojisindeki yenilikler sayesinde, elektrikli araçlar...

Elektrikli değil, hidrojenli! Hyundai Nexo geri döndü.

Dünyada hidrojenle çalışan otomobillerin satış rakamları oldukça düşük. Hyundai,...

Elektrikli Araç Bataryalarının Çevresel Etkileri

Elektrikli araba bataryaları çevre için zararlı mı? Tamamen elektrikli...

Opel Grandland 98kWh Teknik Özelikler

Opel Grandland 98kWh, 2024 Nisan ayında tanıtılan yeni elektrikli...

Yeni Mercedes-Benz G 580 Elektrikli Off-Road Ruhu

Mercedes-Benz, ikonik G-Serisi’nin elektrik çağındaki temsilcisi olan Mercedes-Benz G...

Amperino: Şehir İçi Ulaşımda Yerli Elektrikli Araç Dönemi Başlıyor

Saloni ve Erhun Metal, iş birliğiyle geliştirdikleri yerli elektrikli...

100 Saniyede Batarya Değişimi: CATL’den Elektrikli Araçlarda Devrim

Dünyanın en büyük batarya üreticisi CATL, hızlı şarj sorununa...

NIO ET7: 1.050 KM Menzil ile Elektrikli Sedanlarda Yeni Dönem!

🔋 Devrim Niteliğinde Batarya ve Menzil PerformansıÇinli elektrikli araç...

Tesla Süper Şarj Cihazı İstatistikleri: Elektrikli Araç Şarjında Yeni Standartlar

Elektrikli araçların hızla yaygınlaştığı günümüzde, Tesla’nın Süper Şarj ağı...

İlgili Haberler

Popüler Kategoriler