Dünyanın farklı ülkelerinde aktif olarak kullanılmaya başlaması sonrasında ülkemizde de elektrikli araç bakımı nasıl yapılır? Sorusuna doğru şekilde cevap almanın önemi artmış durumda.
Farklı markaların elektrikli araç modellerini ortaya çıkartması sonrasında bu araçların kullanım ömürlerinin uzun olması için bakımlarının doğru ve düzenli şekilde yapılması gerekir. Konu ile alakalı gerekli bilgileri alarak bunları uygulayanlar, olumsuz durumlarla karşılaşmadan elektrikli araçlarını kullanmaya devam edebilirler.
Elektrikli Araçlarda Batarya Bakımı
Aracın yüksek performansla ve batarya ömrünü tüketmeden kullanılabilmesi adına batarya bakımı son derece önemlidir. Araç bataryasının sürekli olarak %100 düzeyinde şarj edilmesi, bataryanın ömrünün kısalmasına sebep olabilir. Batarya sağlığı için ideal şarj yüksekliği seviyesi %80’dir. Yüksekliğin yanı sıra şarj düşüklüğü konusuna da dikkat edilmesi gerekir.
Bataryanın %20’nin altına düşerek çalışmaya devam etmesi, uzun vadede batarya ömrünün azalmasına sebep olur. Elektrikli araç sahiplerinin mümkün olduğu kadar bataryayı yavaş şarj ile doldurması ve bu aşamada yalnızca araç üreticisi tarafından önerilmiş şarj cihazlarını kullanması tavsiye edilir.
Bataryanın sahip olduğu kapasitesi, sıcaklık durumu ve voltaj seviyesi de düzenli şekilde kontrol edilmelidir. Atılacak olan bu adımlar ile beraber araç bataryası uzun zamanlar boyunca sorunsuzca kullanılabilir.
Elektrikli Araçların Motor Bakımı
Motor, diğer yakıt tiplerine sahip araçlarda olduğu gibi elektrikli araçlarda da büyük bir öneme sahiptir. Bu araçların motor bakımı genel olarak içten yanmalı motorlu araçlara nazaran çok daha basit olmasıyla bilinir. Genel olarak bunun nedeni ise daha az hareketli parça içermeleridir. Bundan dolayı da bakım ihtiyacı daha azdır.
Elektrikli motorların aşırı ısınması sonrasında verimliliğinin düştüğü bilinir. Var olan verimin düşmemesi ve motorun ömrünün kısalmaması adına motorun soğutma sistemi düzenli şekilde kontrol edilmelidir.
Soğutma sıvısının kirlenmediğine ve seviyesinin yeterli olduğuna dikkat edilmelidir. Araçta hava soğutma sistemi bulunuyorsa, motorun etrafında yer alan hava yollarında tıkanma olup olmadığına bakılmalı ve gerekli görüldüğü durumlarda temizleme işlemi yapılmalıdır.
Elektrikli motorlarda yüksek voltaja sahip elektrik bağlantıları bulunur. Motor bakımı yapılırken mutlaka bağlantılarda oksitlenme ya da gevşeklik olup olmadığı kontrol edilmelidir. Kısa devre başta olmak üzere elektriksel sorunların önüne geçilmesi için de bağlantı kablolarındaki izolasyona bakılmalıdır.
Redaktör ya da dişli kutusu bulunan motorlarda bu parçalar düzenli yağlanmalıdır. Elektrikli olan motorlarda çalışmanın verimsiz olması durumunda araç gerekli bilgileri kullanıcısına iletir. Böylesi bir bilginin iletilmesi halinde zaman kaybetmeden uzman isimler ile iletişime geçilmelidir.
Bakım işlemleri sırasında motor fiziksel olarak da kontrol edilmelidir. Kontrol esnasında motorun dış yüzeyinde deformasyon, çatlak ya da aşırı ısınma olup olmadığına bakılır. Eğer ki motorun kasa kısmında hasar bulunuyorsa, motorun iç kısmında da zarar olma ihtimaline karşılık uzman tarafından incelenmesi tavsiye edilir.
Elektrikli Araçlar İçin Yazılım Güncellemesi
Aracın performansının iyileştirilmesi ve verimli şekilde çalışabilmesi adına yazılım güncellemesinin doğru şekilde yapılması oldukça önemlidir. Bu araçlarda motor ve batarya, yazılım tabanlı olan sistemler aracılığıyla kontrol edilir.
Gerçekleştirilecek yazılım güncellemeleri ile beraber motor kontrol yazılımları ve batarya yönetim sistemleri optimize edilir. Böylece enerji çok daha verimli şekilde kullanılırken batarya ömrü de artar. Aracın sürüş performansı da yazılım güncellemeleri ile etkileşimde olan bir konudur.
Motordaki güç çıkışı başta olmak üzere çeşitli sürüş özellikleri, yazılım güncellemesi ile etkili şekilde optimize edilir. Elektrikli araç modellerindeki yazılım güncellemeleri, bazı durumlarda enerji verimliliğin arttırılması adına farklı optimizasyonları da sunar. Böylesi güncellemelerin sonrasında araç daha verimli şekilde kullanılırken şarj süreci de iyileştirilmiş olur.
Üreticiler, belirli aralıklar ile yapmakta oldukları güncellemeler sonrasında araçları ile alakalı yeni işlevleri ve özellikleri kullanıcılarına sunar. Bunun yanı sıra navigasyon güncellemeleri, araç içi eğlence sistemleri gibi çeşitli dijital özellikler de yine yazılım güncellemeleri sonrasında iyileştirilmiş olabilir. Elektrikli araçlarda uzaktan izleme ve kontrol sistemleri bulunur.
Yazılım güncellemelerinin yayınlanması ve bunların araç için güncellenmesi ile beraber araçlarda bulunan sensörler ile bağlantı noktaları arasında kendini gösterebilen iletişim hataları da giderilir. Genel olarak yazılım güncellemeleri belirli aralıklar ile kullanıcılara sunulur. Kullanıcıların da araçlarının bakım işlemlerini yaparken güncellemeleri es geçmemesi gerekir.
Elektrikli Araçlarda Şarj İstasyonu Bakımı
Satın alınan elektrikli aracın uzun zamanlar boyunca kullanılabilmesi adına şarjının düzenli olarak ve doğru şekilde yapılması gerekir. Araçlar gibi şarj istasyonunun da bakımının yapılması bu aşamada büyük bir öneme sahiptir. Şarj istasyonunun bakımının yapılması ile beraber araç güvenli şekilde şarj edilirken şarj altyapısının da uzun ömürlü olması adına doğru adımlar atılmış olur.
Elektrikli araçlar için ciddi anlamda önemli olan altyapılardan biri olmasından dolayı bu istasyonların da bakım kapsamına dahil edilmesi gerekir. Şarj için kullanılan kablolarda zamanla aşınma, yıpranma ya da kesilme kendini gösterebilir.
Bunun yanı sıra elektrik bağlantılarında da oksitlenme ya da gevşeme meydana gelebilir. Ortaya çıkabilecek bu durumların sonrasında araçların şarj edilmesi engellenirken aynı zamanda yangın riski de söz konusu olabilir. Olumsuz durumların kendini göstermemesi adına mutlaka düzenli aralıklar ile kontrol işlemi yapılmalıdır.
Şarj esnasında istasyonlarda ve kablolarında aşırı ısınma durumu söz konusu olabilir. Böylesi bir ısınmanın söz konusu olması halinde donanım arızaları kendini gösterebilir. Şarj istasyonları için soğutma sistemlerinin kullanılması ile beraber aşırı sıcaklık seviyelerinin ve beraberinde getirmiş olacağı olumsuzlukların önüne geçilir.
Aynı araçlarda olduğu gibi şarj istasyonlarında da yazılım tabanlı sistemler kullanılır. Kullanıcıların yüksek verimli şekilde şarj istasyonunu kullanabilmesi adına düzenli şekilde güncellenmeleri gerekir.
Yapılacak güncellemeler ile beraber şarj hızı iyileştirilirken olası güvenlik açıkları kapatılır ve yeni araç modelleri ile istasyonun uyumlu olması sağlanır. Bakım işlemleri esnasında mutlaka donanım bileşenleri de kontrol edilmeli ve gerekli görülmesi halinde onarım işlemi yapılmalıdır.
Elektrikli Araçların Bakımı Esnasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Uzun zamanlar boyunca elektrikli araçların kullanılabilmesi adına, bakım işlemlerinin doğru ve düzenli şekilde yapılması gerekir.
İlgili işlemler esnasında aşağıdaki detayların üzerinde durmak, uzun zamanlar boyunca elektrikli araçların kullanılmasını sağlar;
- Batarya seviyesinin %20 ile %80 arasında tutulması
- Araç bataryasının sıcaklık kontrolünün yapılması
- Yazılım güncellemelerinin uygulanması
- Fren balatalarının kontrol edilmesi
- Lastiklerin doğru basınçla kullanılması
- Soğutma sıvısının kontrol edilmesi ve düzenli olarak temizlenmesi
- Hava filtrelerinin ve klima sisteminin bakımının yapılması
- Periyodik bakımların yapılması
Her geçen gün çok fazla insan, elektrikli araç modelleri arasından kendileri için en uygun olanları seçerek kullanmaya başlamış durumda. Bu araçlar, çevre dostu bir yapıya sahip olmalarının yanı sıra çeşitli avantajları da kullanıcılarına sunması ile biliniyor.
İçten yanmalı motorlarda olduğu gibi elektrikli motora sahip araçlarda da uzun ömürlü kullanım için düzenli olarak kontrollerinin yapılması gerekir. Bu kontroller kendi içlerinde bireysel ve periyodik kontroller olarak ikiye ayrılır.
Periyodik kontroller, profesyonel isimler tarafından yapılır. Bireysel kontrollerin ise kullanıcıların yapması gerekir. Kontroller ne kadar düzenli ve doğru şekilde yapılırsa, kullanım esnasında kendini gösterebilecek olan sorunların da önüne geçilmesi sağlanır.