İnsanlar bugün elektrikli arabalardan bahsettiğinde, büyük olasılıkla akülü elektrikli araçlardan (BEV’ler) bahsediyorlar. Bunlar enerjiyi şarj edilebilir pillerde depolar. Ayrıca aracı çalıştırmak için bir veya daha fazla elektrik motoru kullanır. Teknolojileri ve tarihleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.
Elektrikli Araba Nedir?
Elektrikli arabalar benzinle çalışan arabalardan daha uzun süredir var. Aslında, ilk elektrikli araba 1830’ların başında elektrik motorlu bir arabaydı. Şarj edilebilir piller ilk olarak 1859’da motorlu arabalarda ortaya çıktı. 1887’de William Morrison elektrikli arabasının patentini Iowa, Des Moines’te aldı ve elektrik yarışı başladı.
Birçok şirket elektrikli otomobilleri piyasaya sürmeye çalışırken, Henry Ford ucuza üretilen benzinli Model T’siyle mücadeleyi kazandı. O zamandan beri benzin otomotiv dünyasına hakim oldu… ta ki şimdiye kadar.
İnsanlar bugün elektrikli arabalardan bahsettiğinde, büyük ihtimalle akülü elektrikli araçlardan (BEV’ler) bahsediyorlar. Enerjiyi şarj edilebilir pillerde depoluyorlar ve aracı çalıştırmak için bir veya daha fazla elektrik motoru kullanıyorlar. Gaz gerekmiyor!
Elektrikli Arabalar Nasıl Çalışır?
Benzinli araçlara alışkınsanız elektriği yakıt olarak düşünün. Şarj edilebilir bataryayı yakıt deposu olarak düşünün. Elektrik motorunu da motor olarak düşünün.
Batarya, en büyük bileşen ve tartışmasız en önemlisi. Aracın ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisini depolar ve sistemlerini besler. Modern elektrikli araç bataryalarının çoğu enerji yoğunluğu yüksek lityum-iyon türdendir. Genellikle daha büyük bir batarya (kilovat-saat, kWh cinsinden ölçülür) daha fazla menzil anlamına gelir.
Batarya, harici bir kaynaktan şarj edilebilr. Şarj fişi, aracın şarj portuna takılır. Şarj fişini, benzin istasyonundaki yakıt tabancası muadili olarak düşünebilirsiniz. Aracın yerleşik şarj cihazı, fişten gelen AC (alternatif akım), evlerimizdeki prizlerdeki güç gibi veya DC (doğru akım), kamusal hızlı şarj istasyonlarında bulunan tür, akımını bataryayı şarj edecek formata dönüştürür.
Elektrik motoru, batarya paketinden gelen elektrik enerjisini mekanik enerjiye çevirerek tekerlekleri döndürür. Çoğu elektrikli araç çok vitesli bir şanzıman taşımaz; bu nedenle vites değiştirmek gerekmez. Motor sayısı ve yerleşimine bağlı olarak elektrikli araç, önden çekiş (FWD), arkadan çekiş (RWD) veya dört tekerlekten çekiş (AWD) olacaktır.
Elektrik motorları aynı zamanda “rejeneratif frenleme”e de yardımcı olur. Gaz pedalından ayağınızı çektiğinizde motor ters yönde çalışarak aracın ileri hareketini yeniden elektrik enerjisine dönüştürür. Bu enerji sonra bataryaya geri gönderilecektir. Bu, bataryayı tamamen şarj etmek için yeterli olmasa da, boşa gidecek enerjinin bir kısmını geri kazanır.
Neden Elektrikli Bir Araba Satın Almalısınız?
Basitlik sayesinde elektrikli arabaların hareketli parça sayısı benzinli araçlardan daha azdır. Yağ değişimi, şanzıman revizyonu yoktur ve fren sisteminin aşınması daha azdır. Düşük bakım maliyetleri en büyük avantajlardan biridir.
Mekanik basitlik, elektrikli arabaların ortalama olarak benzinli araçlardan iki kattan fazla verimli olmasını sağlar. En iyi benzinli araçlar bile benzindeki enerjinin yalnızca yaklaşık %30’unu sürüş gücüne dönüştürür. BEV’ler (bataryalı elektrikli araçlar) depolanan elektrik enerjisinin %70’ten fazlasını tekerleklere iletir.
Elektrikli araçların “yakıt” maliyeti de daha düşüktür. Bir EV’yi evde gece boyunca şarj ederseniz, her km sürüş için şarj maliyeti, aynı mesafe benzine harcayacağınız tutarın yalnızca belirli bir kısmıdır. Ayrıca ne kadar çok sürerseniz sürün, biriken yakıt tasarrufları hane bütçenize büyük katkı yapacaktır.
Elektrikli araca geçerken performanstan da ödün vermezsiniz. Benzinli araçlara kıyasla daha pürüzsüz ve sessiz olmalarının yanı sıra, elektrikli arabalar etkileyici hızlanma sunar.
Elektrikli arabalar kusursuz değildir. Bataryalar ağırdır ve uzun süre kullanıldıkça kapasitesi bozulacaktır. Çok sayıda km kat ettiğinizde sonunda batarya değişimi gerekecektir. Bu soruna yardımcı olmak için, üreticilerin BEV’lerinin bataryasını en az sekiz yıl veya 160.000 km (hangisi önce gelirse) garantilemesini zorunlu olmalıdır. Ayrıca Bazı üreticiler bu konuda bir adım öteye giderek batarya kapasite kaybını da teminat kapsamına alır.
Elektrikli Arabalar Pahalı mı?
Elektrikli araçlardaki ek teknoloji bir maliyete tabidir. Genellikle çoğu benzinli araçtan daha yüksek önerilen satış fiyatına (MSRP) sahiptir. Ancak, bölgesel ve yerel yönetimler toplam maliyeti düşürecek finansal teşvikler sunar. Mevcut teşvikleri Yesilarabalar.com‘dan araştırabilir veya satış danışmanınıza sorabilirsiniz.