Elektrikli bir araç satın almadan önce evde şarj altyapınızı hazırlarsanız, aracınızdan en iyi deneyimi elde edersiniz. Neyse ki hangi adımların atılması gerektiğini bildiğinizde ev şarj sistemini kurmak kolaydır. Ayrıca bu konuda size yardımcı olmak için buradayız.
Elektrikli Araçları Evde Şarj İçin Hazırlamak
Elektrikli ya da plug-in hibrit aracı bir sonraki aracınız olarak düşünüyorsanız, sürecin muhtemelen en karmaşık kısmı ev şarjını nasıl kuracağınızı belirlemek olacaktır. Benzinli bir araçtan farklı olarak, Elektrikli aracınızı bayiden alıp herhangi bir yerde şarj etmeye başlayamazsınız. Önceden hazırlıklı olmanız gerekir. Aracınızı teslim aldığınızda evde şarj sisteminiz zaten hazırsa, yaşayacağınız deneyim çok daha iyi olacaktır.
Neyse ki, hangi adımları atmanız gerektiğini bildiğinizde ev şarj sistemi kurmak kolaydır. Ayrıca biz de bu konuda yardımcı olmak için buradayız.
Aracınızı Seçin: Elektrikli mi, Plug-in Hibrit mi?
Evinize hangi tür şarj cihazını kuracağınızı belirlemeden önce satın almayı düşündüğünüz plug-in hibrit veya elektrikli aracın türü hakkında fikir sahibi olmalısınız. Aracın batarya büyüklüğü, evde hangi özelliklere sahip şarj cihazına ihtiyacınız olduğunu belirleyecektir.
Detaylı bilgi edinmek istiyorsanız buraya bakabilirsiniz.
Örneğin, plug-in hibrit araçların bataryaları genellikle 15 kWh veya daha küçüktür. Bu nedenle 3 kW gücünde şarj eden basit bir seviye 2 ev şarj cihazı yetecektir. Gece boyunca bataryanızı tamamen doldurmak için yeter. Diğer yandan, eğer 100 kWh kapasiteli büyük bir bataryaya sahip bir elektrikli araç satın alıyorsanız, batarya seviyesi çok düşük olsa bile gece boyunca tam şarj edebilmeniz için 7.2 ila 9.6 kW ya da daha fazla güçte daha hızlı bir şarj cihazı isteyebilirsiniz. Yesilarabalar.com Elektrikli Araç Eğitim ve Bilgilendirme rehberi size yardımcı olacaktır. Ayrıca hangi aracın ihtiyaçlarınız için en uygun olduğunu belirlemek için faydalı bir katagoridir.
Şarj Cihazınızı Seçin
Satın almayı planladığınız aracı belirlediniz diyelim. Veya en azından birkaç seçeneğe indirdikten sonra, evinize kuracağınız şarj cihazını incelemeye başlayabilirsiniz. Çoğu elektrikli araç, genellikle çamaşır kurutucunuzun bağlandığı 220 voltluk priz ile uyumlu olan bir şarj cihazıyla standart olarak gelir. Bu cihaz genellikle mümkün olan en hızlı seviye 2 şarj hızını sağlar.
Ancak daha fazla kolaylık için ve yolda da şarj edebilmeniz açısından, standart şarj cihazınızı araçta bırakıp, seyahat sırasında yanınızda taşımak isteyebilirsiniz. Bu durumda evinize ayrı bir şarj cihazı kurmak mantıklı olacaktır.
En kolay çözüm, bayinizden aracınızla birlikte gelen şarj cihazının aynısından bir adet daha sipariş etmektir. Üretici markalı şarj cihazları genellikle şarj durumunu izlemek, zamanlayıcı ayarlamak ve diğer işlevleri yerine getirmek için akıllı telefon uygulamaları gibi araçlara özel olarak gelir. Öte yandan, bu seçenek muhtemelen en pahalı olanıdır.
Optimum performans ve kolaylık için evinizde kullanacağınız şarj cihazının, aracınızla birlikte gelen şarj cihazıyla aynı güçte şarj edebilmesi gerekir. Araçta standart olarak gelen şarj cihazının gücü 9.6 kW ise, eviniz için seçeceğiniz şarj cihazı da 9.6 kW gücünde olmalıdır. Bu da garajınızda ya da evinizde kaç amperlik bağlantıya ihtiyaç duyacağınızı belirler. Örneğin, 9.6 kW’lık bir şarj cihazı, evinizde 40 amperlik bağlantı gerektirecektir. 5.8 kW’lık bir cihaz yalnızca 24 amper gerektirecektir.
Yesilarabalar.com olarak, araç şarj cihazı seçim sürecini kolaylaştırıyoruz. Web sitemizde bulunan Elektrikli Araç Eğitim ve Bilgilendirme sekmesinden öğrenmeniz ve bilmeniz gereken birden fazla makalemiz mevcut.
Şarj Cihazı Kurulumu: Elektrikçi Bulmak
Eğer kendiniz bir elektrikçi değilseniz, evinizin altyapısını kontrol ettirmek şart. Ayrıca gerekli yükseltmeleri yapmak için profesyonel bir elektrikçiye ihtiyacınız olacak. Evinizde 100 veya 200 amperlik elektrik panosuna sahip yeni bir ev varsa, elektrikli araç şarjını destekleyecek kapasiteye sahip olabilirsiniz. Şanslıysanız garajınızda ya da garajınıza yakın konumda zaten bir 220 voltluk priz vardır. Ancak, eski bir evde yaşıyorsanız ve eski elektrik panosuna sahipseniz, şarj cihazını kurmadan önce altyapınızı yükseltmeniz gerecektir.
Satın almak istediğiniz aracı belirledikten sonra evinizi değerlendirme ve hazırlama sürecine hemen başlamanız iyi olur.
Elektrikçi evinizin EV şarjı için hazır olup olmadığını veya hangi yükseltmelerin gerekli olduğunu size bildirecektir. Size yazılı bir fiyat teklifi sunacaktır ve elektrikçi daha sonra kurulumu yapmak için geri gelecektir. Eğer şarj cihazınızı zaten seçmişseniz, elektrikçi gerekli yükseltmeleri ve prizi kurmanın yanı sıra, şarj cihazını da garaj duvarınıza veya evinizin dış duvarına monte edebilir.
Elektrikli Araçlarda Çift Yönlü Şarj Nedir?
Evde Şarj Kurulumu Maliyetleri
Eğer elektrik altyapısı yükseltmeye ihtiyaç duymayan yeni bir eve sahip olabilirsiniz. Yalnızca şarj cihazını bağlayıp kurmak ise oldukça ucuz olacaktır. Öte yandan, elektrik panelinizin şarj cihazına uzak olduğu eski bir evde yaşıyorsanız, panel yükseltme ve yeni kablo tesisatı gibi masraflar için binlerce TL harcayabilirsiniz. Bu nedenle elektrikli araç satın almaya karar vermeden önce evinizi değerlendirmek önemlidir.
Elektrikli Aracı Evde Şarj Etmenin Maliyeti Nedir?
Elektrik fiyatları, diğer emtialar gibi arz ve talep dengesine göre şekillenir. Talep düştüğünde elektrik maliyeti azalır. Talep arttığında elektrik maliyeti de artar. Elektrikli aracı şarj etmek için genellikle en uygun zaman, insanların çoğunun uyuduğu zaman dilimidir. Bu da sizin için uygun olan zamandır!
Elektrik şirketleri, evde elektrikli araç şarj etmenizi teşvik etmek için size özel elektrikli araç tarifeleri sunabilir. Bu tarifeler elektrikli araç sahiplerine özeldir. Ayrıca hem şarj maliyetinizi hem de genel ev elektrik tüketiminizi azaltabilir.
Bazı bölgelerde, elektrik şirketleri ayrıca günün belirli saatlerinde daha düşük fiyatlar sunabiliyor. Elektrikli araçların ve Seviye 2 şarj cihazlarının çoğu, düşük fiyatlı saatlerde otomatik olarak şarj edilecek şekilde programlanabilir, böylece tasarruf edebilirsiniz.
Elektrikli Araçlar: Şarj Et ve Yola Çık
Artık elektrikli veya plug-in hibrit aracınızı evde şarj etmek için altyapınızı hazırladınız ve elektrikli sürüşün avantajlarından yararlanmaya hazırsınız.
Aracınızı sürün ve akşam eve geldiğinizde prize takın. Böylece ertesi gün tam dolu bir batarya ile hazır olun. Hem çevreye katkıda bulunmuş olursunuz. Hem de tamamen elektrikli bir araç seçtiyseniz bir daha benzin istasyonuna uğramanız gerekmez!
Elektrikli Araç Bataryalarının Çevresel Etkilerini öğrenmek için okuyunuz.