Nissan, elektrikli otomobillerle ilgilenen ancak benzin istasyonlarının kolaylığından vazgeçmeye henüz hazır olmayan sürücüler için yeni bir motor tasarladı. E-POWER aktarma organının yoğun şekilde yenilenmiş bir versiyonunu piyasaya sürecek. Bu üçüncü nesil güç ünitesi, Avrupa pazarına yönelik Nissan Qashqai modelinde ilk kez kullanılacaktır. Yeni sistem, önemli ölçüde geliştirilmiştir. Yakıt ekonomisi, daha sessiz sürüş ve tam elektrikli araçlara benzer bir sürüş deneyimi vaat ediyor.
e-POWER sistemi, geleneksel hibrit araçların çalışma prensibini tamamen tersine çeviriyor. Geleneksel hibritlerde elektrik motoru benzinli motora destek sağlıyor. Ayrıca her iki motor da doğrudan tekerlekleri hareket ettirebiliyor. Nissan’ın yaklaşımında ise 1.5 litrelik benzinli motorun tek görevi var: Elektrik üretmek. Motorun ürettiği elektrik enerjisi bir invertöre gönderiliyor. Dahası ardından doğrudan tekerleklere güç sağlayan 151 kW’lık elektrik motorunu besliyor. Benzinli motorun aktarma organıyla hiçbir mekanik bağlantısı bulunmadığından, tekerlekler her zaman elektrik gücüyle döndürülüyor. Bu düzenek, elektrikli araçlarda ki gibi anlık tork ve pürüzsüz, vites geçişsiz hızlanma sağlıyor.
Nissan e-POWER
Tanıdık geliyor mu? Aslında e-POWER, özellikle Çin’de çok popüler olan menzil artırıcılı elektrikli araçlara (EREV) oldukça benziyor. Temel fark, EREV’lerde genellikle çok daha büyük bataryaların kullanılması ve prizden şarj edilebilmeleri.
Nissan’ın bu yeni nesil sistemi büyük geliştirmeler getiriyor. Şirket, güncellenmiş Qashqai e-POWER’ın WLTP testlerine göre 100 km’de yalnızca 4.5 litre yakıt tüketimi elde ettiğini iddia ediyor. Bu da onu sınıfının en iyisi yapıyor. Bu verimlilik sayesinde tek depo benzinle 1.200 km’nin üzerinde menzile ulaşılabiliyor. Ayrıca karbon salınımı da %12 oranında azaltılarak 116 g/km’den 102 g/km’ye düşürülmüş durumda.
Nissan bu rakamları elde etmek için tamamen yeni bir motor geliştirdiğini söylüyor. Ayrıca daha kompakt bir aktarma ünitesi kullandığını belirtiyor. Ancak kullanılan üç silindirli, 1.5 litrelik turbo motor, Çin menşeili otomobillerde kullanılan motorlara şaşırtıcı şekilde benziyor. Motorun STARC adlı yeni yanma sistemi, termal verimliliğini %42 gibi etkileyici bir seviyeye yükseltiyor.
Daha büyük bir turboşarj kullanılması, motorun özellikle otoyol sürüşlerinde daha düşük devirlerde çalışmasını sağlıyor. Ayrıca bu da kabin gürültüsünde önceki versiyona göre 5.6 desibele varan bir azalma sağlıyor. Elektrik motoru, jeneratör, invertör ve dişli sisteminin tamamı artık daha hafif. Dahası tek parça “5’i bir arada” bir ünite olarak tasarlanmış. İlginç bir şekilde, önceki nesilde kullanılan değişken sıkıştırma oranı teknolojisi, motorun diğer iyileştirmeleri sayesinde artık gerekli görülmeyerek kaldırılmış.
Servis ve Bakım Kolaylığı
Nissan, yeni sistemle müşterilerini sürüş deneyimi üzerinden kazanmayı umuyor. Benzinli motor doğrudan tekerlekleri hareket ettirmediği için en verimli aralığında çalışabiliyor. Küçük boyutlu 2.1 kWh bataryayı şarj etmek. Dahası motoru doğrudan beslemek için gerektiğinde devreye girip çıkıyor. Düşük hızlarda araç, tamamen elektrikli bir araç gibi neredeyse sessiz çalışabiliyor. Almanya’nın otomobil derneği ADAC’ın bağımsız testleri, yeni sistemin gerçek dünya koşullarında önceki versiyondan %16’ya kadar daha az yakıt tükettiğini gösteriyor.
Nissan, e-POWER sistemini bir geçiş teknolojisi olarak görüyor. Elektrikli otomobillerin avantajlarını isteyen ancak şarj altyapısı ve menzil kaygısından dolayı tereddüt eden müşteriler için bir köprü işlevi görüyor. Ancak yine de bu teknolojinin geliştirilmesi için harcanan paranın, şarj altyapısının geliştirilmesi gibi daha kalıcı çözümler için kullanılmasının daha mantıklı olabileceği eleştirileri de mevcut.
Yeni Nissan Qashqai, güncellenmiş e-POWER sistemiyle İngiltere’nin Sunderland tesislerinde üretilecek. Ayrıca Eylül 2025’te Avrupa pazarına çıkacak. Avrupa lansmanının ardından Nissan, bu teknolojiyi Kuzey Amerika pazarına gelecek nesil Rogue modeliyle ve Japonya pazarına da 2026 yılında Elgrand minivan ile sunmayı planlıyor.