Türkiye Şarjda Ucuz, Almanya El Yakıyor: EV Maliyet Haritası

Avrupa yollarındaki elektrikli arabalar, daha temiz hava ve uzun vadede daha ucuz sürüş vaat ediyor. Ancak bu araçları “yakıtla doldurmak” söz konusu olduğunda, bu maliyet sizi ya şok edebilir ya da hoş bir sürprizle karşılayacaktır. Bu, nerede şarj ettiğinize bağlı. Kıta genelinde bir bakış, evde elektrikli aracınızı şarj etmenin fiyatlarında yama gibi farklılıklar olduğunu gösteriyor. Görünüşe göre tüm kilovatlar eşit değil.

Elektrik motorlarının vızıltısı giderek daha yüksek sesle duyuluyor. 2025’in ilk çeyreğinde, Avrupa genelinde yeni bataryalı elektrikli araç (BEV) satışları neredeyse %24 arttı. Almanya, Belçika ve Hollanda gibi ülkeler, elektrikli araç satışlarında önemli artışlar gördü. Elektrikli arabaların, benzinli ya da dizel muadillerine kıyasla yaklaşık %70 daha ucuza çalıştırılabileceği sıkça söylenir. Ancak evde elektrikli aracı şarj etmenin gerçek maliyeti Avrupa ülkeleri arasında büyük değişkenlik gösteriyor.

Elektrik Fiyatlarını Belirleyen Başlıca Etkenler

Berlin’de mi yaşıyorsunuz yoksa diyelim ki İstanbul’da mı? Neden evde şarj faturanız bu kadar farklı? Elektrik fiyatlarını etkileyen birçok faktör var. Her ülkenin elektriği nasıl ürettiği büyük rol oynuyor. Güneşi bol olan İspanya güneş enerjisine güveniyor. Diğer ülkeler ise daha çok doğal gaza bağlı. Hükümet vergileri ve enerji tüketimi için sağlanan destek ya da sübvansiyon da nihai fiyat üzerinde büyük etkiye sahip. Bunun dışında, ülkelerin birbirleriyle ilişkileri, küresel olaylardaki değişimler, elektriğin evinize ulaşma maliyeti hatta çevre düzenlemeleri bile elektrik faturanızı yukarı ya da aşağı çekecektir.

Avrupa’nın bazı bölgelerinde, evde tam şarj lüks hissettirebilir. Almanya şu anda evde şarj için en pahalı ülke konumunda. Burada elektrikli aracınızın bataryasını tamamen doldurmak yaklaşık 25,73 Euro’ya mal olabilir. Bu da her 100 km’de yaklaşık 7,06 Euro anlamına geliyor. İlginçtir ki, 2024’teki elektrikli araç satışlarındaki düşüşün ardından Alman tüketiciler, 2025’te tekrar elektrikli araçlara yöneldi. Muhtemelen bunda da yeni vergi avantajlarının etkisi var.

Danimarka ise yukarıda ki fiyatları yakından takip ediyor. Burada tam şarj ortalama 24,56 Euro (her 100 km için 6,74 Euro). İrlanda’da ise sürücüler yaklaşık 24,14 Euro (her 100 km için 6,62 Euro) ödemek zorunda kalıyor. Belçika ve Çekya da çok geride değil; evde şarj maliyetleri 21 Euro’yu aşıyor. Görünüşe göre bazı yerlerde her elektrona gerçekten değer biçiliyor.

Düşük Maliyetli Pazarlar: Türkiye ve Doğu Avrupa

Ancak prizde sadece yüksek fiyatlar yok. Türkiye’ye geçtiğinizde, elektrikli aracınızı şarj etmenin maliyeti dramatik şekilde düşüyor. Tam şarj sadece yaklaşık 180,63 Türk Lirası ve her 100 km’de yalnızca 49,50 Türk Lirası. Merkezi ve güneydoğu Avrupa’daki diğer birkaç ülke de bütçe dostu şarj seçenekleri sunuyor. Örneğin, Gürcistan’da tam şarj yaklaşık 4,59 Euro (her 100 km için 1,26 Euro). Ayrıca Kosova’da yaklaşık 4,87 Euro (her 100 km için 1,34 Euro).

Bosna-Hersek (tam şarj 5,91 Euro). Ayrıca Karadağ’da (6,55 Euro) gibi ülkeler de en düşük elektrikli araç şarj fiyatlarına sahip. Genellikle bu ülkelerde elektrikli araç benimsemesi hala erken aşamalarda. Bunun sebeplerinden biri de elektrikli araçların ilk satın alma fiyatlarının hala birçok kişi için yüksek olması.

Bu rakamların genellikle evde şarjı ifade ettiğini unutmamak gerekir ki bu genelde en ekonomik seçenektir. Kamusal şarj istasyonlarına—özellikle hızlı şarj türlerine—yöneldiğinizde, maliyet %60’a kadar artabilir. Bu durum çoğu Avrupa ülkesi için geçerli. Ayrıca, sahip olduğunuz elektrikli aracın marka ve modeli de şarj maliyetini etkiler. Çünkü daha büyük bataryalar doğal olarak daha fazla enerji gerektirir.

Bir ülkeden diğerine şarj masrafları kahve ve kek parasından iki kişilik orta halli bir akşam yemeğine kadar değişebiliyor olsa da, elektrikli araçlar genel olarak geleneksel benzinli araçlara kıyasla daha düşük işletim maliyetine sahip. Ülke genelinde elektrikli araç satışları artmaya devam ettikçe, elektrik maliyeti, sahiplik deneyiminin temel bir parçası olmaya devam edecek. Bu tabloya, mali dengeyi etkileyebilecek devlet teşviklerinin karmaşık yapısı da eklenince resim daha da ilginç bir hal alıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunan Diğer Elektrikli Araba Haberleri

Faraday FX4 Sahneye Çıktı: 20 Bin Dolarlık Elektrikli Araç Türkiye’de Kaça Satılır?

Hala zorluklarla mücadele eden girişim, uygun fiyatlı olacağını iddia...

Kurban Bayramı’nda 184 Bin Araç Şarj İşlemi ile Rekor Kırıldı!

Bayram Döneminde Artan Elektrik Tüketimi Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK),...

Elektrikli Toyota bZ Yeniden Doğuyor

Toyota bZ4X, o kadar büyük yükseltmeler aldı ki artık...

Elektrikli Araç Satışlarında Yavaşlama mı, Dengelenme mi?

Küresel elektrikli araç (EV) pazarındaki büyüme dikkat çekmeye devam...

Hyundai, Ioniq 6 N için yeni bir tanıtım paylaştı

Neyse ki Hyundai Ioniq 5 N, tek seferlik bir...

Renault 4’ün Dört Çeker Elektrikli Versiyonu Geliyor!

Renault 4 Savane 4x4 konsepti, çift motorlu güç ünitesi...

Tesla Cybercab’in Küçük Bir Bataryası Olacak

Bataryanın küçük olması bazı kullanıcıların endişe duymasına sebep oldu....

Elektrikli Araçlarda Çift Yönlü Şarj Nedir?

Elektrikli Araçların Çift Yönlü Şarj Özelliği: Araçtan Şebekeye (V2G),...

Chery’nin Ürettiği 760 KM Menzilli Elektrikli SUV’si Exeed Exlantix ET Satışta!

Exeed Exlantix ET, elektrikli SUV pazarında yeni bir dönem...

Hyundai, A Segmentinde İlk Elektrikli Otomobili Inster’ı Tanıttı

Hyundai, A segmentinde geliştirdiği ilk tamamen elektrikli otomobili olan...

BYD’nin Getirdiği Arabalar Kocaeli Safiport Limanını Doldurdu

BYD Türkiye geçtiğimiz ay resmi X hesabından bir açıklama...

Faraday FX4 Sahneye Çıktı: 20 Bin Dolarlık Elektrikli Araç Türkiye’de Kaça Satılır?

Hala zorluklarla mücadele eden girişim, uygun fiyatlı olacağını iddia...

İlgili Haberler

Popüler Kategoriler