Dünyada elektrikli araçlara olan ilginin artmasıyla beraber ülkemizde de elektrikli SUV model araçlara olan ilgi son günlerde artış göstermiş durumdadır. Performans özellikleriyle ve teknik nitelikleriyle SUV model araçlar dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor.
Türkiye’de satılan elektrikli SUV araçlar listesi şu şekildedir;
- Audi e-tron S line 55 quattro
- BMW iX3 eDrive30 Impressive
- Ford Mustang Mach-E
- Hyundai Ioniq 5
- Jaguar I-Pace
- Kia EV6
- Mercedes Benz EQC 400 4MATIC
- Tesla Model Y Long Range
- Togg T10X
Vb. otomobiller Türkiye’de satılan SUV model elektrikli araçlar arasında en fazla tercih edilen otomobillerdir. Lüks ve premium yapılarıyla bu araçlar elektrikli araç pazarında öne çıkıyor.
Audi e-tron S line 55 quattro
Elektrikli araçlar arasında Audi e-tron S line 55 quattro marka araçlar sınıfının en iyisi olmasıyla öne çıkmayı başarıyor. Motor gücünü incelediğimiz zaman bu araçların 355 HP beygir gücüne sahip olduğunu görmekteyiz.
Yüksek motor gücüne sahip olması otomobilin sürüş performansının kalitesini gösteriyor. 400 km’ye kadar menzil kapasitesi bulunan otomobilin maksimum hız performans 200 km’dir. 95 kWh batarya kapasitesi bulunan araçta dört çeker sistem bulunur.
BMW iX3 eDrive30 Impressive
BMW segmentinin üretmiş olduğu elektrikli SUV araçlar arasında BMW iX3 eDrive30 Impressive teknik özellikleriyle dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. 286 beygir gücüne sahip olan otomobilin 400 Nm düzeyinde tork kapasitesi bulunur. Arka tekerlekten çekiş yani RWD sistemine araç sahiptir.
Batarya özelliğini incelediğimizde otomobilin 80 kWh bürüt kapasiteye sahip olduğunu görüyoruz Menzil performansı ise 460 km olarak ölçülmüştür. Yüksek menzil kapasitesine sahip bir araç olarak öne çıkan BMW iX3 eDrive30 Impressive maksimum hız performansı olarak 180 km performans sunar. Hızlı şarj ile 34 dakikada %80 şarj olur. AC ile tam dolum ise 7 saat sürüyor. Süspansiyon sistemi aracın adaptif süspansiyondur.
Ford Mustang Mach E
Standart Ford Mustang Mach E araçlar arkadan itiş özelliklere göre tasarlanmış elektrikli SUV model arabalar olarak öne çıkıyor. Motor güçlerini incelediğimiz zaman markanın araçlarının 198 kWh düzeyinde olduğunu görüyoruz. Tork performansı ise 430 Nm düzeyindedir. Batarya olarak 70 KW özelliklere sahip olan aracın menzil performansı yaklaşık olarak 370 km olarak WLTP değerine göre ölçülmüş durumdadır.
Maksimum hızı 180 km’dir. Şarj olma süresini incelediğimiz zaman otomobilin 45 dakikada ortalama olarak %80 şarj olduğunu görüyoruz. AC şarj performansı ise tam dolu 10 saat sürer. Otonom pilot sistemi, kör nokta uyarı sistemi, akıllı şerit takip sistemi, trafik ışığı algılama sistemi vb. özelliklere araç sahiptir.
Hyundai Ioniq 5
Otomatik elektrikli araç SUV segmentinde bulunan Hyundai Ioniq 5 araçlar son yılların en rağbet gören araçları arasında yer almasıyla adından söz ettirmeyi başarıyor. Bunda elbette ki araçların teknik özelliklerinin maksimum performans sunması da önemli rol oynar. Tork özellikleri incelendiğinde otomobilin 350 NM değerde olduğu görüyoruz. Motor gücü bakımından ise markanın araçları 170 HP yani beygir gücünde performans sunar.
Batarya kapasiteleri markanın otomobilinde 58 kWh olarak öne çıkarken, menzil olarak ise 380 km özelliklere sahip olması aracın kalitesini gösteren en önemli teknik özellikler arasında bulunur. Maksimum hız performansı otomobilin 185 km’dir. 100 km hızlanma değeri süresi 8,6 saniye sürüyor. 18 dakikada %80 araç şarj olur.
Jaguar I-Pace
Lüks premium SUV araç arayanlar için Jaguar I-Pace en iyi performansa sahip otomobillerden birisi konumundadır. 400 HP motor gücüne sahip 696 NM tork gücü aracın bulunur. Buradan otomobilin ne kadar güçlü sürüş performansı sunan bir araç olduğunu anlamaktayız. Aynı zamanda diğer teknik özelliklerini incelediğimiz zaman markanın araçlarının elektrikli motorunun çift motorlu olduğunu görüyoruz.
470 km’ye kadar menzil performansı bulunan otomobil 90 kWh batarya kapasitesine sahiptir. Max hız 200 km olarak ölçülen aracın 100 km hıza çıkma süresi 4,8 saniye olarak ölçüşmüş durumdadır. Hızlı şarj ile araç 40 dakikada %80 şarj olur. Elektrikli süspansiyon sistemine araç sahiptir.
Kia EV6
229 HP gücüne sahip olan Kia EV6 tork kapasitesi bakımından 350 nm performans veriyor. Elektrikli araç segmentinin amiral gemisi araçlarından birisi olması Kia EV6 araçlara olan talebi artıran faktörlerden biridir. Batarya performansını araştırdığımız zaman otomobilin 77,5 kWh özelliğinde olduğunu görüyoruz. Menzil performansı bakımından ise 528 km WLTP ölçümlerine göre performans sunar.
Maksimum hız kapasitesi otomobilin 185 km olarak belirlenmiş olup 100 km değere ulaşma süresi aracın 7,4 saniye olarak ölçülmüş durumdadır. 18 dakikada araç %80 şarj olur. AC şarj tipinde ise tam dolum ortalama olarak 7 saat sürüyor. Kör nokta uyarı sistemleri, akıllı şerit takip sistemi ve trafik ışığı algılama sistemi gibi özellikler araçta var.
Mercedes Benz EQC 400 4MATIC
SUV elektrikli araç segmentinin vip araçlarından birisi olan Mercedes Benz EQC 400 4MATIC teknik özellikleriyle fark yaratıyor. 408 HP gücüne sahip olan araçta dört çeker elektrikli motor bulunuyor. 760 NM tork gücünde olan otomobilin menzil performansı 400 km olarak belirlenmiştir. Bataryasının bürüt kapasitesi aracın 80 kWh değerindedir. Max hız performansı ise otomobilin 180 km’dir.
0 – 100 km arası hızlanma süresi araçta 5.1 saniye olarak ölçülmüş olup batarya tipi aracın lityum- iyon olarak ön plana çıkıyor. Süspansiyon sistemini araştırdığımızda otomobilin hava süspansiyon sistemlerine sahip olduğunu görmekteyiz. 40 dakikada otomobil %80 şarj oluyor. Type 2 şarj bağlantısı araçta bulunan özelliklerdir.
Tesla Model Y Long Range
Sınıfının en iyisi olmasıyla ön plana çıkan Tesla Model Y son zamanlarda elektrikli araç satın almayı düşünen sürücülerin birinci tercihidir. Araçta 351 beygir gücü kapasitesi bulunuyor. Beygir gücünün yüksek olması otomobilin kalitesini gösteren faktörlerden bir tanesi olarak öne çıkıyor. Bunun yanında tork kapasitesini incelediğimiz zaman aracın 500 nm özelliklerde olduğunu görüyoruz. Batarya performans kapasitesi 75-82 düzeyindedir.
Maksimum hız performansı aracın 217 km olarak ölçülmüş olup 0-100 km hızlanma değeri 5 saniyedir. Menzil olarak otomobil 533 km değere sahiptir. 15 dakikada araç %80 şarj oluyor. Bu da 300 menzil kapasiteye eş değerdir. Araçta bağımsız süspansiyon sisteminin olduğunu bilmekteyiz.
Togg T10X
Türkiye’de yerli üretim SUV model araçlardan birisi olan Togg T10X araçlar sınıfının en iyisi olma yolunda kendinden emin adımlarla ilerliyor. 218 beygir gücü bulunan arabanın 350 nm tork performansı var. Çift motorlu elektrikli motor sistemine sahiptir. Maksimum hız performans kapasitesi 200 km olarak öne çıkan araçta 100 km hızlanma süresi ortalama olarak 4,8 saniyedir.
Bataryasının büyüklüğü ve kapasitesi otomobilin 80 kWh olurken, menzili ise otomobilin 500 km’dir. 30- 40 dakikada otomobil DC hızlı şarj ile %80 şarj olur. AC standart şarj ile 10 saat içinde şarj oluyor. 4,8 m uzunluk, 1,90 m genişlik, 1,63 m yükseklik özelliklerine Togg T10X model araçlar sahiptir.