Karbon ayak izinizi azaltmak istiyorsanız, birçok farklı yeşil araç seçeneği mevcut. Yakıt veriminden hibrite, prize takılabilir hibritten tam elektrikliye kadar tercih edebileceğiniz seçenekleri sizin için derledik.
Bugünün Yeşil Araç Seçenekleri
Bir sonraki aracınızı seçerken “yeşil” olmasının pek çok nedeni var. Çevreye katkı sağlamak bunlardan sadece biri. Egzoz emisyonlarınızı azaltmak ya da tamamen ortadan kaldırmak, iklim değişikliği üzerindeki etkinizi düşürmeye yardımcı olur. Çocuklarımıza ve torunlarımıza daha yaşanabilir bir dünya bırakmak istiyoruz.
Üstelik her geçen gün artan yakıt fiyatları göz önüne alındığında yeşile geçmek finansal açıdan da mantıklı. Şu an kullandığınızdan daha az yakan verimli bir araç seçmek, yüzlerce hatta binlerce türklirası tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Hibrit tercih etmek bu etkiyi daha da artırır. Günlük işe gidip gelmelerinizde, prize takılabilir hibrit araçlar hiç bir benzin masrafı olmadan ulaşımınızı sağlayacaktır. Ayrıca bu tam elektrikli bir araçsa yakıt masraflarınızı tamamen ortadan kaldırır. Yerine elektrik faturanıza çok küçük bir kalem eklenecektir.
Hangi yolu seçerseniz seçin, Yesilarabalar.com sizin yanınızda. Hangi seçenekleri değerlendirebileceğinize hızlıca göz atalım.
Yakıtda Verimli Araçlar
Yeni bir araç alırken yakıt maliyetlerinizi düşürmeyi hedefliyorsanız, hibrit veya elektrikli olmayan araçlarda bile verimliliği artıran birçok teknoloji mevcut. Tüm üreticiler, EPA’nın belirlediği ortalama yakıt ekonomisi standartlarına uymak zorunda. Ayrıca yeni benzinli modeller her geçen gün daha tasarruflu hale geliyor.
Çift kavramalı (dual-clutch) şanzımanlar, otomatik stop–start sistemleri, hafif hibrit sistemler (mild hybrid) ve düşük yuvarlanma dirençli lastikler gibi teknolojiler, benzer donanıma sahip araçlara kıyasla ciddi yakıt tasarrufu sağlayabiliyor. Halen kullandığınız modelin en yeni versiyonuna geçseniz bile, ne kadar verimli olduğunu görünce şaşıracaksınız.
Hibrit Araçlar
Hibrit araçlar farklı konfigürasyonlarda gelir. Ancak neredeyse tamamı frenleme sırasında kaybedilen enerjiyi jeneratör olarak kullanan entegre bir motor/jeneratör sistemiyle depolar. Bu enerji, bir bataryada saklanır. Elektrik motorunu besleyerek aracı kısa mesafelerde saf elektrikle sürmenizi ya da benzinli motoru destekleyerek yakıt tüketimini azaltmanızı sağlar.
Hibrit araçlarda hala bir benzinli motor, yakıt sistemi, egzoz ve şanzıman gibi destek sistemleri var. Dezavantajı: Bu ekstra bileşenler ağırlığı ve karmaşıklığı artırır. Bakım maliyetlerini düşürmez ve kimi sürüş koşullarında halen sera gazı emisyonu üretirsiniz. Avantajı ise batarya bittiğinde benzinle devam edebilmenizdir. Uzun yolculuklarda veya şarj imkanı kısıtlı bölgelerde konfor sunar.
Prize Takılabilir Hibritler
(PHEV)
Temel prensip olarak hibritlerle aynı. Ancak iki önemli farkı vardır:
- Şarj edebilirsiniz!
Daha büyük bir bataryaya sahip olduklarından, gece evinizdeki prize takarak veya alışveriş merkezleri, alışveriş noktaları gibi kamusal şarj istasyonlarında doldurarak kullanabilirsiniz. - Daha uzun saf elektrik menzil.
Standart hibritlere kıyasla çok daha büyük bataryası olduğu için, günlük işe gidip gelmelerinizin çoğunu benzin kullanmadan elektrikle yapabilirsiniz. Örneğin, normal bir Toyota phev tek elektrikle ancak 1,6 km gidebilirken, 2023 Prius Prime yaklaşık 77 km EPA menzile sahip. Bazı lüks PHEV’ler ise 96 km kadar menzil sağlıyor.
BEV
Tam bataryalı elektrikli araçlar (BEV), benzinli tahrik düzenini tamamen ortadan kaldırıp, çok daha güçlü elektrik motorları ayrıca büyük bataryalarla yalnızca elektrikli sürüşe odaklanır. Tam elektrikli olmak, daha az karmaşık bir araç demek. Düşük bakım maliyeti ve sıfır egzoz emisyonu anlamına gelir. Menzil ise, Mini Electric için 180 km ile Lucid Air lüks sedan için 800+ km arasında değişecektir.
Artıları: Sessiz ve pürüzsüz sürüş, inanılmaz hızlanma, sıfır egzoz emisyonu.
Eksileri: Benzinli veya hibrit araçlara göre daha ağır olabilir ve bazı modellerde menzil sınırlı kalacaktır. Özellikle uzun yolcularda hızlı şarj altyapısı bölgesel olarak yeterli olmayabiliyor.
Elektrikli araçlar, özellikle şehir merkezine yakınsanız inanılmaz derecede avantajlı. Merkezden uzaklaştıkça prize takılabilir hibrit veya standart hibrit düşünmek akıllıca olacaktır.
2022 Toyota Mirai
Yakıt Hücreli Elektrikli Araçlar (FCEV)
Yakıt hücreli elektrikli araçlar (FCEV), prize ihtiyaç duymayan elektrikli araçlardır. Böylece büyük batarya yerine, hidrojeni girilen bir tank vardır. Dolumu yaklaşık beş dakikada tamamlanır. Toyota Mirai gibi FCEV’lerde, sıkıştırılmış hidrojen yakıt hücresini besler. Hava ile reaksiyon sonucu elektrik üretilir ve tek “atık” su buharıdır.
Yakıt hücresi teknolojisi modülerdir. Cep telefonunu ya da bir binayı çalıştıracak boyutta üretilebilir. Yakıt hücresiyle üretilen elektrik ve rejeneratif frenleme enerjisi, daha küçük bir lityum-ion bataryada saklanır. Bu sayede daha küçük batarya, daha hafif ve verimli bir araç anlamına gelir.
Gelecek Yeşil Araçlarda
Yeşil araba devriminin en heyecan verici yanı, teknolojinin o kadar hızlı evrimleşmesi ve daha fazlasının yolda olması. Bataryalı elektrikli ve elektriklendirilmiş araçlar şu anda konuşmaların odağında. Fakat üreticiler başka pek çok seçeneği de araştırıyor.
Örneğin, hibritlerde dünya lideri Toyota, önümüzdeki birkaç yılda onlarca elektrikli ve hibrit model sunma planlarının yanı sıra iki farklı hidrojen teknolojisine de yatırım yapıyor. Şirket, farklı teknolojilerin farklı sürücü tiplerine sunduğu yararların değiştiğine inanıyor. Bir yandan, hidrojeni yakıt hücresine besleyerek elektrik motorunu çalıştıran yakıt hücreli elektrikli araçları (FCEV) tanıtıyor. Sınırlı sayıda Mirai modeliyle zaten piyasada. Öte yandan, mevcut motorlardan adapte edilebilecek, uzun mesafelerde ve büyük araçlarda daha etkili olabilecek hidrojenle çalışan içten yanmalı motorlar da geliştiriyor.
Neden hidrojen? Hidrojen; biyo-kaynaklardan veya yenilenebilir elektrikle suyun elektrolizi yoluyla üretilebildiği için temiz. Ayrıca çevre dostu bir üretim sürecini mümkün kılıyor. Dahası, hidrojenle çalışan bir aracı doldurmak, bataryalı bir aracı şarj etmeye kıyasla benzinli bir araç doldurmaya benzer sürede tamamlanabiliyor. Böylece elektrikli araçların önündeki önemli engellerden biri işte bu hızlı doldurma zorluğu.
E-yakıtlar (e-fuels) yenilenebilir enerji kullanılarak üretilen sentetik yakıtlar. İzlenmesi gereken bir diğer ilginç teknoloji. Elektrikli teknolojinin yaygınlığı artarken bile, yollardaki araçların büyük çoğunluğu içten yanmalı motorlarla çalışmaya devam edecek. Böylece bu yüz milyonlarca aracı tamamen değiştirmek on yıllar alacak.
Porsche ve ortakları, içten yanmalı motorları neredeyse CO₂-nötr şekilde çalıştırmayı sağlayan e-yakıt geliştirmeye yatırım yapıyor. Örneğin, Şili’deki Haru Oni projesine yatırım yaparak düşük maliyetli rüzgar enerjisiyle neredeyse karbon nötr yakıt üretiyorlar. İlk aşamada elektroliz üniteleri suyu rüzgar enerisi ile oksijen ve yeşil hidrojene ayırıyor. Ardından havadaki CO₂ filtreniyor ve yeşil hidrojenle birleştirilerek sentetik metanol üretiyor. Bu metanol de e-yakıta dönüştürülüyor.
Yeşil araba alanında heyecan verici zamanlar yaşıyoruz ve bu sadece başlangıç. En güncel haberler için sitemizi takipte kalın!