BYD 5C şarj hızını destekleyen 1000V yüksek voltaj platformunu Mart ortasında piyasaya sürmeyi planlıyor. BYD, 2025 modellerinin güncellemelerine bu 1000V şarj sistemini entegre edecek. Bu sebeble ultra hızlı şarj istasyonlarının “geniş çaplı inşasını” gerçekleştirecek.
1000V desteği sunan modeller önümüzdeki aylarda kademeli olarak üst segment araçları açıklayacak. Böylece elektrikli aracın bataryası, 5 dakikada 300 km’lik menzil ekleyecek. 800V platformlarla karşılaştırıldığında, aynı akım altında her ek 100V, şarj gücünü 25 kW artırıyor.
Yüksek voltaj platformları, batarya üzerindeki yükü azaltarak daha az ısı üretmesini sağlıyor. Bu durum batarya ömrünü uzatırken, daha hızlı şarj olmasına da olanak tanıyor. Aynı zamanda, elektrikli motorlar için de faydalı oluyor. Ayrıca motor boyutunu arttırmadan daha yüksek hızlara ulaşmalarını mümkün kılıyor.
Raporda, BYD’nin enerji verimliliğini artırmak ve sistem entegrasyonunu iyileştirmek istiyor. Ayrıca “BOX” kod adlı tamamen elektrikli bir mimari proje üzerinde çalıştığı belirtilmiştir.
Üst Segment Modellerde 1000V Şarj Teknolojisi Uygulaması
1000V şarj platformu, BYD’nin Dynasty serisi gibi üst segment modellerinde uygulanacaktır. Özellikle, Ocak ayında tanıtılan ve bu ayın ilerleyen dönemlerinde piyasaya çıkması beklenen Han L ve Tang L modelleri, BYD’nin 1000V şarj teknolojisini ilk kullanan araçlar olabilir. Yeşilarabalar’ın haberine göre, Han L’nin 945V yüksek voltaj sistemini benimsemesi ve çift başlı DC şarj desteği sunması bekleniyor. Ayrıca Tang L’nin de aynı güç aktarma sistemine sahip olması nedeniyle benzer özellikler sunması öngörülüyor. Ayrıca, Çin’de yapılan casus çekimlerde 1000V’un üzerinde bir voltaj ve 6C şarj oranı sunan BYD süper şarj istasyonuna rastlandığı bildirilmiştir.
BYD, 1000V şarj teknolojisi ile yetinmiyor. Kasım ayında sızan bilgilere göre, BYD dünyanın en hızlı elektrikli batarya teknelojileri üzerinde çalışıyor. Bu batarya, 1500V yüksek voltaj platformu, maksimum 400A akım, 600 kW’a kadar şarj gücü, 7000’in üzerinde yaşam döngüsü ve maksimum 2.500 kWh kapasite sunacaktır. Batarya, lityum demir fosfat (LFP) kimyasıyla üretilecektir.
BYD, Ocak ve Şubat aylarında dünya genelinde 614.679 adet araç satarak, geçen yılın aynı dönemindeki 322.767 adede göre %90 artış gerçekleştirdi.
Editörün Yorumu
BYD araçları, özellikle Avrupa’da hızlı şarj özellikleriyle pek tanınmıyordu. Birçok kullanıcı BYD Atto 3 veya Dolphin modellerinin yavaş şarj sürelerinden şikayet ediyordu. BYD şimdi, en azından üst segment modellerinde bu durumu değiştirmeyi hedefliyor. Çin pazarında rekabet açıkça ortada. Xiaomi SU7 900V şarj desteği sunuyor. Nio ET9 amiral gemisi 900V civarında, giriş seviyesi olan Onvo L60 ise benzer teknolojilere sahip. Zeekr ise 800V şarj sunan 001 FR en hızlı şarj olabilen elektrikli araç olarak son zamanlarda gündeme geliyor.