Nissan, tamamen katı hal bataryasını (ASSB) 2028 mali yılının sonunda piyasaya sürme konusunda oldukça kararlı. Marka, Japonya’da düzenlenen gelecekteki teknoloji önizleme etkinliğinde InsideEVs’e bu bilgiyi doğruladı.
Şirket yöneticilerine göre bu teknoloji, markanın büyük SUV’larında hatta hibrit versiyonlarında da görülecektir. Ancak ilk olarak elektrikli bir araçta (EV) kullanılacağı söylendi.
“Bu bizim hedefimiz,” diyor. Nissan Güç Aktarma ve EV Mühendisliği Bölümü Başkan Yardımcı. Ek olarak, Inamijima Nissan’ın şu anda batarya paketinin mühendislik sürecinde “en yoğun aşamada” olduğunu ve çok yakında da araçların üzerinde çalışmaya başlayacaklarını belirtiyor. Japonya’daki 2028 mali yılı 31 Mart 2029’da bittiği için bu oldukça dar bir zaman çizelgesi. Aslında bu takvim, Nissan’ın (diğer herkes gibi) başlangıçta öngördüğü EV talebinin gerçekleşmemesi nedeniyle bir miktar ertelenmiştir.
Yine de 2028 sonu/2029 başı takvimi geçen ilkbaharda zaten duyurulmuştu. Bu kez ise Nissan, seri üretim için bir pilot tesisi faaliyete geçirmiş durumda. Şirket tam kapasite üretimden hala oldukça uzakta. Ancak tasarımın son hale getirilmesi sürecinde epey yol almış.
Teknoloji Detayları: Lityum-Metal Anot ve Kükürt Elektrolit
Nissan’ın ASSB’si lityum-metal anot ve kükürt elektrolit kullanacaktır. Şirket, nikel-mangan-kobalt (NMC), nikel-mangan (NM) veya zamanla kükürt-mangan katot kullanabileceğini belirtiyor. Son iki kimyasal yapı, şirketin pahalı ve nadir bulunan bir metal olan kobalt temin etme zorunluluğunu ortadan kaldırabilir. Kükürt-mangan katot ise maliyetleri daha da düşürebilir. Her durumda Nissan, litre başına 1.000 watt/saatlik bir enerji yoğunluğu hedefliyor. Bu, en gelişmiş lityum-iyon bataryaların yaklaşık 700 watt/saat/litre olan sınırının epey üzerinde. Nissan ayrıca bataryanın 100 °C (212 °F) sıcaklığa dayanıklı olduğunu söyledi. Ayrıca yayımlanan sonuçlara göre denenen katı hal bataryaları arasında en dayanıklısı olduğunu söylüyor.
Şirket, ASSB’nin sadece 5 dakikada %65 şarj oranına ulaşabileceğini iddia ediyor. Bu da çoğu elektirkli araç bataryasına göre büyük bir sıçrama. Bir yöneticiye göre bu teknoloji sadece EV’lere özgü kalmayacak. Katı hal bataryaları, özellikle büyük boyutlu SUV’ler için hibrit araçlarda da faydalı olacak. ASSB’lerin ağırlık ve kararlılık avantajları, hibritleri daha verimli, daha ucuz ve daha dayanıklı kılacaktır.
Bu teknolojiyi ilk hangi elektrikli aracın kullanacağı henüz belli değil. Ancak Nissan’ın zaman çizelgesi, bu konuda çoğu şirketten daha agresif davrandığını gösteriyor. Pek çok şirket katı hal bataryalarını on yılın sonuna kadar piyasaya sürme sözü vermiş olsa da bu kadar cesur davranan az. Mercedes ve Factorial bu alanda birlikte ilerlemiş durumda ayrıca Çin’de yarı katı hal bataryaları zaten mevcut. Ancak gerçek bir katı hal bataryayı piyasaya ilk sürme yarışı hala devam ediyor. Nissan’ın ise bu yarışı kazanıp kazanamayacağını göreceğiz.