Trump yönetiminin yeni tarifeleri nedeniyle ABD’de elektrikli araçların fiyatı muhtemelen artacak. Bu durum Kaliforniya’nın iddialı iklim hedeflerini tehlikeye atabilir.
Trump yönetimi, geçtiğimiz ay ABD’nin en büyük ticaret ortaklarının birçoğuna, çeşitli ithal mallara yönelik gümrük vergileri uygulayacağını duyurdu. Tarifeler ithal kahve, elektronik ve diğer mallara vergi koyacak ve fiyatları yükseltecek. Üreticilerin bunların hepsine karşı önlemi var fakat bir sektör var ki en büyük sorunu yaşıyor. Otomotiv Endüstrisi çünkü hammadde, parça ve araç montajı için küresel tedarik zincirlerine bağlı.
Pennsylvania Üniversitesi Kleinman Enerji Politikası Merkezi’nde kıdemli araştırmacı olan Danny Cullenward konuyu şöyle özetledi:
“Araç üretimi için tedarik zinciri, özellikle Kanada, ABD ve Meksika olmak üzere birçok ülkede sıkı bir şekilde entegre durumda. Tarifelerin araç üretimi üzerinde büyük etkileri olacaktır.”
Tarifeler Global Sorunlara Da Yol Açacak
Trump geçen ay tüm ithal araçlara ve belirli otomobil parçalarına %25 oranında gümrük vergisi koydu. Gümrük vergileri yürürlükte kalırsa, uzmanlar ABD’de satılan tüm araçların daha pahalı olacağını söylüyor.
Elektrikli araçların satışları zor hale gelince insanlar fosil yakıtlı araçlara dönecektir çünkü fiyat artışı büyük bir tetikleyici olacak. UC Davis’teki Elektrikli Araç Araştırma Merkezi direktörü Gil Tal şuınları söylüyor:
“Toplamda daha az yeni araba satın alacağımızı düşünüyorum, ama ekonomi ve çevre için iyi değil. Elektrikli araçlar çevreye daha az olumsuz etki veriyor.”
Elektrikli araçlar fiyat artışlarına karşı özellikle hassastır. EV’lerdeki lityum iyon piller geleneksel olarak çoğunlukla yurtdışından geliyor. Bazı Amerikan otomobil üreticileri bu minerallere bağımlı olmayan yeni pillere geçiş yapıyor fakat en büyük EV pil üreticilerinin çoğu Çin, Güney Kore ve Japonya’da.
Trump Çarşamba günü TruthSocial’da tüm Çin mallarına %125 oranında gümrük vergisi koyacağını duyurdu. Bu ABD EV piyasası için kötü çünkü pillerin hala çoğu Çin’den geliyor. Çin de bu tarifelere aynı şekilde karşılık verdi. Bu restleşmenin ise dünya piyasalarına etki etmemesi imkansız.
Kaliforniya’nın Gelecek Planları Mahvoldu
Hava kirliliğiyle mücadele etmek ve sera gazlarının yayılmasını engellemek için, Kaliforniya Hava Kaynakları Kurulu 2022’de önümüzdeki on yıl içinde yeni araç satışlarının artan bir yüzdesinin sıfır emisyonlu araçlar olmasını gerektiren bir kural kabul etti. Eyalet bu karar ile 2035’te fosil yakıtlı araçları yasaklayacaktı.
Kaliforniya’daki EV satışları, 2024’te satılan her dört arabadan birinin sıfır emisyonlu veya plug-in hibrit olmasıyla ülkedeki en yüksek satışlar arasında yer alıyor. Ancak bu araçların önemli bir kısmı yabancı menşeli. Yeni tarifeler eyaletin gelecek planlarını sekteye uğrattı. İnsanlar artık eski araçlara yönelecek çünkü ithal araçların fiyatları epey artacak.
Elbette Tesla en önemli alternatif ancak Musk yüzünden marka epey zarar gördü. Kaliforniya’da Tesla satışları ülke genelindeki gibi düştü. Uzmanlar yeniden popülerite kazanması için büyük bir indirim yapması gerektiğini söylüyor. Bunun yanında eyaletin toplu taşımada da elektrikli araçlara dönme planı vardı ancak bu da suya düştü. Bu sektör de şu an yabancı firmaların elinde.
Los Angeles Ulaştırma Bakanlığı Çinli bir şirket ve dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi olan BYD’den otobüs satın aldı. Şimdi bu otobüslerin de geleceği tehlikede. Arızalar durumunda ABD dışından parça getirmek büyük sorun olacak. Kaliforniya EV dönüşümüne devam edecekse kesenin ağzını epey açması gerekecek. Halkın vergilerinin büyük bir kısmı Trump tarifeleri kaynaklı sorunlara gidecek. Fakat hiçbir yetkili bu topun altına girecek gibi durmuyor.