Elektrikli Araçlar Nasıl Çalışır?

Elektrikli araçlar enerjiyi yeniden şarj edilebilir bataryalarda depolar ve bir veya daha fazla elektrik motoru kullanarak hareket eder. Benzin kullanmaya gerek kalmaz! Elektrikli otomobillerin (veya BEV: Battery Electric Vehicles) diğer araçlardan farkı, tamamen elektrikle çalışmalarıdır.

Elektrikli otomobiller, benzinli otomobillere kıyasla çok daha basittir çünkü çok daha az hareketli parçaya sahiptirler. Bunların faydaları arasında:

  • Yağ değişimi gerekmez
  • Şanzıman yenilemeye ihtiyaç duymaz
  • Fren sisteminde daha az aşınma oluşur
  • Düşük bakım maliyetleri sağlar

Bu avantajları tam olarak anlamak için, “Elektrikli araçlar nasıl çalışır?” sorusuna cevap vermek önemlidir.

Elektrikli Araç Bataryası Nasıl Çalışır?

Benzinli araçlara alışkınsanız, basitçe elektriği yakıt, şarj edilebilir bataryayı yakıt deposu, elektrik motorunu da motor olarak düşünebilirsiniz.

Batarya, elektrikli aracın en büyük, en pahalı ve en önemli parçasıdır. Aracın ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisini depolar ve araç bileşenlerine güç sağlar. Modern elektrikli araçların çoğunda enerji depolama kapasitesi yüksek. Bu sebeple nispeten hafif olan lityum-iyon veya lityum-demir-fosfat bataryalar vardır. Genellikle daha büyük batarya kapasitesi (kilowatt-saat – kWh olarak ölçülür) daha fazla menzil anlamı demektir.

Batarya, harici bir güç kaynağı kullanılarak şarj olur. Bir şarj fişi aracın şarj portuna takılır. Bu fiş, benzin istasyonundaki yakıt pompası nozulu gibi düşünülebilir. Aracın dahili şarj cihazı, prizden gelen elektrik akımını (evde kullandığımız AC – Alternatif Akım ya da hızlı şarj istasyonlarında bulunan DC – Doğru Akım) bataryayı şarj edecek hale dönüştürür.

Elektrikli Araçları Evde Şarj Edebilirsiniz

Bataryayı şarj etmek için özel bir güç kaynağı bulmak zor değil. Çok sayıda halka açık şarj istasyonu bulunmasının yanı sıra, elektrikli aracınızı evde bile şarj edebilirsiniz!

Yeni elektrikli araçların çoğu, Level 3 hızlı şarj cihazlarıyla (halk istasyonlarında) yaklaşık 30 dakikada %80’e kadar şarj olacaktır. Ayrıca ev tipi Level 2 şarj cihazlarında ise tam şarj yaklaşık 12 saat sürecektir. Gece uyurken aracınızı şarja bırakabilirsiniz!

Elektrikli Araç Teknolojisi: Daha Derinlemesine Bakış

Elektrikli araçların güç elektroniği de önemli bir bileşendir. Güç elektroniği, bataryadan elektrik motoruna giden elektrik enerjisinin akışını yönetir. Ayrıca motorun dönüş hızını ve motor tarafından üretilen torku da kontrol eder.

Güç elektroniği, araç bataryasından alınan enerjiyi aydınlatma, ısıtma, havalandırma ve bilgi-eğlence sistemi gibi yardımcı sistemlere dağıtılmasında rol oynar.

Ana bataryadan farklı olarak, yardımcı sistemleri çalıştırmak için benzinli araçlarda da bulunan ayrı bir yardımcı akü vardır. Ayrıca bu akü, DC/DC dönüştürücü tarafından şarj olur. Böylece yüksek voltajlı DC enerjisini yardımcı sistemlerin ihtiyaç duyduğu düşük voltajlı DC enerjisine dönüştürür.

Ayrıca araçların batarya ısı yönetim sistemi de önemlidir. Bu sistem, bataryaların uygun sıcaklık aralığında çalışmasını sağlayarak aşırı ısınmayı önler. Bu da bakım maliyetlerini azaltır ve aracın ömrünü uzatır.

Rejeneratif Frenleme Nedir?

Elektrik motorlarının ilgi çekici özelliklerinden biri “rejeneratif frenleme” fonksiyonudur. Gaz pedalından ayağınızı çektiğinizde, aslında gaz değil, hızlandırıcı pedal! Ayrıca motor ters yönde çalışarak aracın ileri hareket enerjisini elektrik enerjisine dönüştürür ve bunu bataryaya geri gönderir. Normalde boşa gidecek olan bu enerji geri kazanılıyor. Bu yöntem, bataryayı tamamen doldurmaz elbette, ancak menzile ekstra katkı sağlar.

Elektrikli Araç Motorları Nasıl Çalışır?

Elektrik motoru, bataryadan aldığı elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştürür ve aracın tekerleklerini döndürür. Elektrikli araçların çoğunda çok vitesli bir şanzıman yoktur. Dolayısıyla vites değiştirme ihtiyacı yoktur. Elektrik motorlarının sayısına ve konumuna göre araçlar önden çekişli (FWD), arkadan çekişli (RWD) veya dört tekerlekten çekişli (AWD)’dir. Bazı elektrikli araçlarda her tekerlekte ayrı bir motor bile vardır.

Elektrikli araç motorlarının çoğu, sabit duran parça olan “stator” ve hareket eden parça olan “rotor” olmak üzere iki temel bileşenden oluşur. Her iki bileşenin tasarımı karmaşık olsa da basit bir amaca hizmet ederler: sürüş verimliliğini artırmak. Ayrıca elektrikli araç motorları, benzinli motorlara göre elektrik enerjisinin mekanik enerjiye dönüştürülmesinde yaklaşık %45 daha verimlidir!

Elektrikli Araçlar Hakkında Daha Fazla Bilgi Edinmek İçin Tıklayın.

Elektrikli Araçların Teknolojileri Hakkında Daha Fazla Bilgi Edinmek İçin Tıklayın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunan Diğer Elektrikli Araba Haberleri

2025’in En İyi Elektrikli Araç Modelleri Türkiye ve Dünya Pazarı

2025’te Türkiye ve dünyada en çok tercih edilen elektrikli araç modellerini keşfedin. Şehir içi kullanım ve uzun yol performansı karşılaştırmalarıyla detaylı analizler burada!

Türkiye’de Satılan En Ucuz Elektrikli Otomobiller 2024

Elektrikli araç piyasası, Türkiye’de hızla büyüyor ve tüketiciler uygun...

2025 Yılında Türkiye’ye Gelmesi Beklenen Elektrikli Otomobil Araçlar

Türkiye'de elektrikli otomobil pazarı 2025 yılında birçok global ve...

Çin’de En Çok Satan Elektrikli Otomobiller 2024

Elektrikli araç piyasasında dünya lideri konumunda olan Çin, birçok...

BYD’nin 2025 Modelleri ve Güncel Fiyat Listesi Açıklandı!

BYD, 2025 yılına ait elektrikli otomobil modellerinin güncel fiyatlarını...

Tesla Batarya Sağlığı Nasıl Ölçülür? İşte Adım Adım Rehber

Tesla'nızın bataryası zamanla kapasite kaybeder; peki ne kadar kaybettiğini...

Tesla Bataryaları Ne Kadar Menzil Kaybeder?

Elektrikli bir araç almayı düşünüyorsanız, bataryasının akıllı bir telefon...

Apple ve Aston Martin’den Yeni Nesil Bilgi-Eğlence Sistemi: CarPlay Ultra

Apple nihayet yeni nesil bilgi-eğlence sistemi olan CarPlay Ultra'yı...

2026 Lexus ES Elektrikli Versiyonuyla 482 km Menzil ve Tesla Şarj Portu Sunacak

Lexus, önümüzdeki yıl ilk elektrikli sedan modelini piyasaya sürüyor....

Renault 4’ün Dört Çeker Elektrikli Versiyonu Geliyor!

Renault 4 Savane 4x4 konsepti, çift motorlu güç ünitesi...

Toyota bZ’nin Elektrikli Off-Road Versiyonu “bZ Woodland” Tanıtıldı

Toyota, son birkaç gündür neredeyse her gün yeni bir...

Türkiye’ye özel 160 kW’lık BYD SEAL Yolda

Yüksek fiyatlar sebebiyle ülkemizde eleştirilere maruz kalan BYD, ürün...

DS Automobiles, Fransız Zarafetiyle Öne Çıkan Yeni Elektrikli Hatchback’i DS N°4’ü Tanıttı

DS Automobiles, premium kompakt hatchback sınıfına yepyeni bir model...

İlgili Haberler

Popüler Kategoriler