Elektrikli araçlar halihazırda küresel olarak günde milyonlarca varil petrolün yerini alıyor. Petrol talebinin önümüzdeki on yılda önemli ölçüde düşmesi olası.
Amerika, Trump yönetiminin “Büyük Güzel Yasa Tasarısı”nı hem Temsilciler Meclisi’nde hem de Senato’da geçirerek fosil yakıt endüstrisine bir zafer kazandırdı. Ancak bu temiz ulaşımın küresel yörüngesinde bir dönüm noktası değil. Sıfır emisyonlu karayolu seyahatinin geleceği durmuyor, aksine daha da hızlı oluyor. Petrol şirketlerini kötü günler bekliyor.
Yasa tasarısı güneş, rüzgar ve elektrikli araçlar gibi temiz enerji programları için federal vergi kredilerine son veriyor. Petrol ve gaz şirketlerine sondaj ve geliştirme maliyetleri için vergi indirimleri sağlıyor. ABD şirketleri artık bir on yıl boyunca atmosfere istedikleri kadar metan salacak. Bu yüzcen ceza da almayacak. İklim bilimcileri ve çevreciler, yasa tasarısının hava kalitesine ciddi şekilde zarar vereceğini söylüyor fakat kongrenin umurunda değil.
Yine de elektrikli araçlar için gelecek parlak çünkü pek çok çalışma bunu gösteriyor. 2030 yılına kadar dünya genelinde 14 milyon daha az elektrikli araç satışı olsa bile, temiz enerjiye doğru daha geniş çaplı geçiş devam edecek. Yani Trump yönetiminin petrol şirketlerine yaşattığı zafer çok da uzun ömürlü değil. Uzun vadede, petrol tüketimi hala büyük ölçüde düşme yolunda ve EV satışları artıyor.
2018 yılından beri petrol tüketiminde düzenli bir düşüş var. Elektrikli araç alanlar yeni araç aldıklarında benzinli modelleri tercih etmiyor. Tekrar elektrikli otomobil alıyor. 2030 yılına kadar benzin kullanımı daha da azalacak çünkü istatistikler bunu gösteriyor. ABD Enerji Bilgi İdaresi’ne göre, ABD 2023’te günde yaklaşık 20 milyon varil petrol tüketti. Temiz enerji politikaları devam etseydi, bu sayı daha da hızlı düşecekti. Ancak Avrupa ve Çin’in EV benimsemesiyle birlikte, ABD artık geride kalacak.
Petrol Şirketlerinin Gelecek Planları
Petrole olan talebin düşmesi büyük petrol firmalarını da temiz enerjiye yönlendiriyor. Business Insider’ın 2023’te söylediği gibi, Büyük Petrol’ün Büyük EV olma yönünde büyük planları var. Fosil yakıtların meşale taşıyıcıları, EV şarjı ve pillerde kullanılan temel bir hammadde olan lityum madenciliğine şimdiden büyük bahisler koyuyorlar.
Chevron, Haziran ayında lityum çıkarmak için Teksas ve Arkansas’ta 125.000 hektarlık arazi satın aldığını söyledi. BP, Tesla ve Alpitronic’ten hızla şarj donanımı satın alıyor. Shell Recharge, dünya çapında şarj istasyonlarına yatırım yapıyor. En büyük şarj istasyonunu 2023’te Shenzhen’de açtı ve sadece bir konumda 258 hızlı şarj istasyonu kurdu.
Firmalar ABD dışındaki yatırımlarında çoktan dünyayı takip etmeye başladı fakat ABD’de petrolün biraz daha ekmeğini yemek istiyorlar. Keza ülkede hala petrole talep var. Şirketler de en azından birkaç yıllığına da olsa bunu kullanmak istiyor. Dünyanın diğer yerlerinde temiz enerji yatırımı yaparken Amerika’da da benzinden para kazanıyorlar. Çok uzun sürmeyecek olsa da karlarından vazgeçmek istemiyorlar.