Elektrikli Araç Batarya Ömrü Dolduğunda Ne Olur? Cevabı Porsche’nin Fabrikasında

Elektrikli araç bataryalarının araç içindeki kullanım ömrü sona erdiğinde ne olduğunu hiç merak ettiniz mi? EV bataryaları, uzun yıllar hizmet verdikten sonra bile enerji depolama cihazları olarak kullanılmaya devam edebilir. Evlerin enerji ihtiyacını karşılamak veya Porsche örneğinde olduğu gibi tüm bir fabrikaya güç sağlamak gibi amaçlarla yeniden değerlendirilebilir.

Kullanılmış EV Bataryalarını Yeniden Değerlendirme

Elektrikli araç bataryalarıyla ilgili en sık sorulan sorulardan biri şudur. Bataryalar kullanım ömürlerini tamamladıktan sonra ne olur? İlk olarak belirtmek gerekir ki, batarya performansı hakkında bildiklerimiz ışığında, çoğu EV bataryası önemli bir kapasite kaybı yaşamadan 10 yıl veya daha uzun süre kullanılabilir. (İlk nesil Nissan Leaf’lerin istisnai durumları hariç.) Bu nedenle birçok elektrikli araç bataryası, aracın kendisi kadar uzun veya daha uzun süre dayanacaktır. Bir araç kullanım ömrünün sonuna geldiğinde bataryalar geri dönüştürülebilir veya yeniden kullanılabilir. Bataryaların yeniden kullanım yöntemleri ise oldukça yenilikçi ve ekonomiktir.

Batarya Depolama Sistemleri Nasıl Tasarruf Sağlar?

Elektrikli araç bataryaları, tonlarca ağırlığındaki araçları hareket ettirmek ve yüksek hızlı şarj/deşarj süreçlerine dayanmak üzere tasarlanmıştır. Bu sayede evleri günlerce idare edebilecek kadar çok enerji depolayabilir. Evinde güneş paneli olanlar için, bir veya iki araç boyutundaki batarya sayesinde elektrik şebekesinden bağımsız yaşayabilir. Ayrıca evlerinin tüm enerji ihtiyacını karşılayabilir ya da en azından elektrik faturalarından ciddi tasarruf sağlayabilir. Tesla’nın PowerWall sistemi ve benzeri ev tipi enerji depolama sistemlerinin ardındaki fikir budur.

Güneş panelleriniz veya şebeke dışı bir enerji kaynağınız olmasa bile, batarya depolama üniteleri ve ömrünü tamamlayan EV bataryalarını kullanmak enerji maliyetlerinizi düşürebilir. Çünkü bu sistemler, elektrik fiyatının en düşük olduğu zamanlarda enerji depolayarak daha sonra kullanmanıza olanak tanır. Bazı bölgelerde düşük tüketim zamanındaki elektrik ücretleri, yoğun tüketim saatlerine kıyasla %90’a varan oranda daha ucuz olabilir. Bu da ayda yüzlerce dolarlık tasarruf anlamına gelir.

Porsche’nin Batarya Depolama Tesisi Fabrikaya Güç Sağlıyor

Bir EV bataryası evinizi çalıştırabiliyorsa, yüzlerce EV bataryasıyla neler yapılabileceğini hayal edin. İşte Porsche, Almanya’nın Leipzig şehrindeki fabrikasında tam olarak bunu gerçekleştirdi. İki basketbol sahası büyüklüğünde bir alanda, toplam 4.400 adet batarya modülü kullandı. Bu sayede devasa bir enerji depolama sistemi oluşturuldu. Fabrikanın test ve prototip araçlarında kullanılan ve daha sonra araçlarla birlikte hurdaya ayrılan bataryalar, enerji depolamak ve fabrikaya ekonomik ve çevre dostu güç sağlamak için ikinci kez değerlendiriliyor.

Porsche’nin bu batarya depolama projesi, EV bataryalarının sadece büyük işletmelerin sürdürülebilirliğine yardımcı olmadığını, aynı zamanda maliyetleri azaltıp verimliliği artırdığını da gösteriyor. Bu tesis, fabrikanın işletme maliyetlerini düşürerek kendi kendine daha yeterli hale gelmesini sağlıyor. Porsche, bu projeden edineceği tecrübeleri, şirket içindeki diğer tesislerde de benzer sistemler oluşturmak için kullanmayı hedefliyor. Böylece Taycan gibi modellerin test araçlarında kullanılan bataryalar, onlarca yıl daha kullanılabilecekleri ikinci bir hayat bulmuş oluyor.

Porsche’nin Leipzig tesisindeki batarya depolama ünitesi oldukça etkileyici özelliklere sahip. 4.400 batarya modülü, toplamda 10 megavat-saatlik enerji depolama kapasitesi sağlıyor. Dahası 5 megavata kadar güç verebiliyor. Ayrıca sistem, kısa süreliğine %20 oranında daha yüksek yük altında da çalışabiliyor. Dört ayrı depolama ünitesinde her biri 1.100 batarya yer alıyor. Her biri ayrı bir inverter ve transformatör ile bağlantılı. Bir bataryada arıza meydana gelirse, test araçlarından alınan başka bir batarya ile kolayca değiştirilebiliyor.

Güneş Enerjisi ile Batarya Depolama Nasıl Çalışır?

Batarya sisteminin enerjisinin önemli bir kısmı, fabrikanın çatısına yerleştirilen güneş panellerinden elde ediliyor. Bu paneller ise 9,4 megavata kadar elektrik üretebiliyor.

Bataryalar aynı zamanda şebekeden de enerji çekebiliyor. Ayrıca fabrikanın enerji tüketiminin zirve yaptığı anlarda “peak shaving” (yük azaltma) olarak bilinen yönteme katkıda bulunuyor. Peak shaving, fabrikanın enerji talebinin yüksek olduğu zamanlarda şebekeden ve aynı anda batarya depolama sisteminden elektrik çekerek, enerji maliyetlerini büyük ölçüde azaltıyor. Ayrıca sabit bir konumda enerji depolama sisteminin içinde olan bataryalar, araç içinde sürekli hızlı şarj ve deşarj yaşadıkları duruma göre çok daha yavaş doldurulup boşaltıldığı için uzun ömürlü oluyor.

Batarya depolama sistemleri, elektrik şebekesine olan bağımlılığı azaltmakla kalmayıp; tüketiciler ve işletmelerin artan elektrik talebini karşılamak için şebekenin genişletilmesi ihtiyacını da azaltıyor.

Batarya Depolama Sistemlerinin Geleceği

Leipzig’deki Porsche tesisi gibi esnek ve kontrol edilebilir enerji depolama sistemleri, enerjiyi depolayıp ihtiyaç duyulduğunda şebekeye geri satmak için kullanılabilir. Bu da işletmeler ve bireysel kullanıcılar için elektrik faturalarından tasarruf sağlamanın ötesinde finansal faydalar yaratabilir.

Elektrikli araçlar yaygınlaştıkça ve araçlar kullanım ömürlerinin sonuna geldikçe, EV bataryalarının yeniden kullanımı için yenilikçi çözümlerle karşılaşmaya devam edeceğimizi öngörmek mümkün.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunan Diğer Elektrikli Araba Haberleri

Peugeot E-3008 Eylül Ayında Türkiye’de!

Peugeot, tamamen elektrikli yeni modeli E-3008'i Eylül 2024'te Türkiye'de...

Xiaomi, Yeni Elektrikli SUV Modeli YU7’yi Tanıttı

SU7 sedanın lansmanının ardından, Xiaomi şimdi de yeni elektrikli...

Volkswagen ID Serisi: Elektrikli Araçlarda Geleceği Şekillendiren Teknoloji

Volkswagen'in tamamen elektrikli ID serisi, çevre dostu teknolojiler, modern tasarım ve yüksek performansıyla dikkat çekiyor. Karbon nötr üretim süreçleriyle çevreye duyarlı olarak üretilen bu araçlar, 300 ila 550 km arasında menzil sunuyor ve hızlı şarj teknolojisiyle 30 dakikada %80'e kadar şarj edilebiliyor. Seri, ID.3, ID.4 ve nostaljik minibüs tasarımıyla öne çıkan ID. Buzz gibi modellerden oluşuyor. Gelişmiş dijital teknolojileri ve sürdürülebilirlik yaklaşımıyla Volkswagen ID serisi, elektrikli araçlara geçişin önemli bir simgesi olarak otomotiv dünyasında yerini alıyor.

Çin’in Elektrikli Otomobil Atılımı: Büyük Yatırım Hamlesi

Dünyanın en hızlı büyüyen elektrikli otomobil pazarına sahip olan...

Togg Sedan Yerli Elektrikli Sedan Hakkında Tüm Detaylar

Togg Sedan, Türkiye’nin ilk elektrikli yerli otomobil projesi kapsamında...

NIO’nun 930 Km Menzilli Katı Hal Pil Teknolojisi

Elektrikli araç sektöründe devrim yaratan NIO, yeni katı hal...

Elektrikli Çin Arabaları Avantajları Dezavantajları ve Türkiye’deki Yeri

Elektrikli araçlar, Türkiye’de hızla yaygınlaşıyor. Bu trend, özellikle Çinli...

Elektrikli Otomobillerde Sıfırdan 2. Ele Geçiş Arttı

2024’ün ilk yarısında sıfır araç satışlarında elektrikli araçların payı...

2026 Lexus ES Elektrikli Versiyonuyla 482 km Menzil ve Tesla Şarj Portu Sunacak

Lexus, önümüzdeki yıl ilk elektrikli sedan modelini piyasaya sürüyor....

Elektrikli Volvo ES90: 700 km Menzil, 10 Dakikada 300 km

Volvo'nun yeni elektrikli ES90 sedanı 700 km menzil vaat...

Kia’nın En Uygun Fiyatlı Elektrikli Aracı Görücüye Çıkıyor

Kia kısa süre içerisinde yeni elektrikli araç modellerini tanıtmaya...

İlgili Haberler

Popüler Kategoriler