Elektrikli Araç Muayenesi Nasıl Yapılır Ücreti Ne Kadar?

Elektrikli araç muayeneleri için ücretler, yıllık olarak belirleniyor. Türkiye’de elektrikli araç muayene ücreti, 2025 yılı için 2.620.80 TL olarak belirlenmiştir. Muayene işlemi için diğer araçlar, egzoz gazı emisyonu yaptırırken, elektrikli araçlar yaptırmıyor ve 368 TL egzoz gazı emisyon ücretinden muaf oluyorlar.

Elektrikli araçlarda trafiğe çıkmaya başladıktan sonra güvenli kullanılabilmeleri için araç muayene işlemlerinden geçiyor. Araç muayene istasyonlarında, dizel ve benzinli araçlardan farklı inceleme yöntemleri ile muayene işlemleri yapılıyor.

Araç muayene işlemlerinde, aracın ruhsat bilgilerine bakılıyor ve güvenli sürüş için önemli olan tüm bölümleri detaylı inceleniyor. İncelenen bölümler arasında, aydınlatma ekipmanları, lastikler, yüksek gerilim kabloları, camlar, emniyet kemerleri, karoser yapısı gibi tüm bölümler yer alıyor.

Elektrikli Araç Muayenesi

Araçların trafikte yer alabilmesi için her iki yılda bir araç muayene işlemlerinin yapılması gerekiyor. Elektrikli araçlarda, elektrik sistemleri, bağlantı kabloları, bataryaları, motor ve diğer bileşenlerin çalışma durumları test ediliyor. Yapılan testlerde, belirlenen özellik referanslarına sahip olan araçlar için geçerli onayı veriliyor ve işlemler tamamlanıyor.

Muayene test işlemlerinde sorunlu olduğu görülen bölümler tespit edildiğinde, sorunun giderilmesi için süre veriliyor ve bu süre genelde bir aydır ve araç sahipleri sorunu giderdikten sonra tekrar muayene testlerinin yapılmasını sağlıyor.

Elektrikli araç muayene işlemleri, araç ve araç sürücüsünün güvenliği açısından önemlidir. Elektrikli araçlarda, şarj sistemi ile dolan batarya ve elektrik motoru kullanıldığı için muayene işlemlerinde tüm kontroller daha dikkatli bir şekilde yapılıyor.

Elektrikli Araç Muayenesinde Yapılan Test Türleri

Her aracın mekanik sistemlerine göre farklı testler yapılabiliyor. Elektrikli araçlarda, enerji kaynağı bataryadan sağlanan elektrik olduğu için test türleri de ona göre yapılıyor.

Muayene istasyonlarında yapılan test işlem türleri şunlardır;

  • Elektrik motoru testi,
  • Batarya durumu testi,
  • Şarj sistemi testi,
  • Fren sistemi testi,
  • Aydınlatma sistemi testi,
  • Direksiyon ve süspansiyon kontrolü,

Elektrikli araçların kullanım durumuna göre bataryanın şarj olup olmadığına, kapasitesine ve kullanım süresi bililerine bakılır. Bu kullanıcının bilgilendirilmesini ve gerekli önlemlerin zamanında alınmasını sağlar.

Elektrik motoru ile ilgili yapılan testler, motorun verimliliğini ölçecektir. Şarj sistemi kontrolleri, şarj işlemlerinin doğru yapılıp yapılmadığının, bağlantı kablolarında herhangi bir sorun olup olmadığın tespit edilmesini sağlar. Fren ve süspansiyon kontrolleri, elektrik sisteminden ayrı olarak gözden geçirilir ve güvenli olması sağlanır.

Araç Muayenesinde İstenen Belgeler

Elektrikli araç sahipleri, muayene işlemleri için önceden randevu alır ve randevu gününde ve saatinde, istasyonda hazır bulunur. Muayene işlemleri için istenen tüm belgelerin önceden hazırlanması gerekiyor.

Bu belgeler arasında şunlar yer alır;

  • Araç ruhsatı,
  • Araç sahibinin kimlik belgesi,
  • Geçerli zorunlu trafik sigortası,
  • Varsa yakın zamanda ödenmiş trafik cezası makbuzu,

Muayene işlemlerinin yapılabilmesi için aracın herhangi bir vergi ve trafik cezasının olmaması gerekiyor. Muayene için kayıt yaptırırken, araç sahibinden bu belgeler isteniyor ve araç sahibinin kendisi belgeleri vermelidir. Araç sahibi kendisi gelemeyeceği durumlarda, noterden vekalet vermiş olduğu kişinin kendi adına gerekli muayene işlemlerini yaptırmasını sağlayabiliyor.

Elektrikli Araç Muayenesi Zor Mu?

Araç muayene istasyonlarında, elektrikli araçlar ile içten yanmalı motorlu araçların muayene işlemlerinde farklı işlemler yapılıyor. Elektrikli araçların piyasada yeni olması, muayene işlemlerinde bazı teknik zorluklarla karşılaşılmasına neden olabiliyor.

Elektrikli araç muayenesinin yapılabilmesi için kontrolleri yapan ustanın, elektrik motoru ve araç bataryaları hakkında bilgi sahibi olması, doğru test yöntemlerini kullanması gerekiyor.

Bu bazıları için zorlu bir işlemdir. Elektrik donanımlarının ve yazılımlarının, şarj sistemlerinin doğru test edilebilmesi için alanında uzman kişiler tarafından muayene test işlemlerinin yapılması gerekiyor. Elektrikli araçların yazılımları ve çalışma sistemleri hakkında bilgi sahibi olanlar, her türlü kontrolü kolaylıkla yapabilecektir.

Elektrikli Araç Muayene Ücretleri

Türkiye’de araç muayene ücretleri, araçların sınıflarına göre belirleniyor. Elektrikli araçlar, otomobil sınıfı araçlar olduğu için muayene ücretleri ona göre belirleniyor. Aynı sınıf, elektrikli ve dizel ya da benzinli araçların muayene ücretleri de aynıdır. 2025 yılı muayene tarifelerine göre elektrikli araçlar sadece 2.620.80 ₺ ödeme yapıyor.

İçten yanmalı motorlu araçlar, ayrıca egzoz gazı emisyon ölçüm testi ücreti ödüyor. Elektrikli araçlarda gaz salımı sorunu olmadığı için egzoz gazı emisyon işlemlerinden muaftır. Bunun için elektrikli araç sahipleri, içten yanmalı motorlu araç sahiplerine göre 2025 yılında 368 ₺ daha az ödeme yapıyor.

İlk muayenede testi geçemeyen araçlar için bir aylık sorun giderme süresi veriliyor. Bu süre içerisinde tamir işlemini yaptıranlar, ekstra ödeme yapmadan muayene işlemlerini tamamlatabiliyor. Verilen süreyi geçenler, muayene için tekrardan randevu almak ve ücret ödemek zorunda kalıyor.

Elektrikli Araç Muayene İşlem Süresi

Türkiye’de araç muayeneleri Tuvtürk tarafından yapılıyor. Elektrikli araçlar için muayene süreleri, araçların gelen durumuna ve yapılacak olan test seçeneklerine göre değişiyor. Normal şartlarda herhangi bir sorunu olmayan elektrikli araçların muayene işlem süreleri 30 dakika ile 60 dakika arasında değişiyor.

Muayene testlerini yapan kişinin uzmanlığı, iş beceresi, zamanı doğru kullanması gibi faktörler, sürenin değişmesine neden olabiliyor. Randevu saatinde hazır olanlar, muayene için kayıt işlemlerini yaptırırken istenen belgeleri verir ve ücreti öder. Sonrasında sırasını beklemeye başlar. Bu araç muayene istasyonundaki yoğunluğa göre değişebiliyor.

Çok yoğun olduğu zamanlarda sıranın gelmesi için biraz beklenebiliyor. Sıra geldikten sonra testlerin yapılması ve muayene işlemlerinin onaylanması ortalama 30 dakika sürüyor. Elektrikli araç muayene işlemleri için zaman planlaması yapanlar, işlem öncesi süreçleri de göz önünde bulundurmalıdır.

Muayene Sırasında Karşılaşılabilecek Sorunlar

Elektrikli araçlar piyasaya yeni çıktığı için muayene işlemleri sırasında fazla bir sorun ile karşılaşılmayacaktır. Ancak kullanım durumuna göre arıza durumları değişebiliyor.

Elektrikli araç muayenelerinde sık karşılaşılabilen sorunlar arasında şunlar yer alıyor;

  • Batarya şarj sorunları,
  • Elektrik bağlantı sorunları,
  • Fren sistemleri arızaları,
  • Aydınlatma sistemi arızaları,

Batarya sorunları, yapılan test işlemlerinde şarj kapasitesini ve bataryanın ömrünün dolması ile tespit edilir. Şarj bağlantıları ve diğer kablolama sistemlerinde sorun varsa, bu aracı güvenliği için büyük soruna yol açabilecektir.

Fren sistemi arızaları tüm araçlar için önemlidir. Aydınlatma sistemlerinde de sorun varsa bunlar rapor edilir ve araç sahibine sorunların giderilmesi için hem çözüm önerileri sunulur ve sorunun çözümü için süre verilir.

Muayeneden Geçilemeyen Durumlar

Araç muayenelerinde hangi sorunların hafif kusur, hangi sorunların ağır kusur olacağı belirlenmiştir. Hafif kusurlar, aracın muayeneden geçmesini sağlıyor. Ağır kusurların her birisi, tüm araçların muayeneden geçememesine neden oluyor.

Elektrikli araçlarda, batarla kapasitesinin düşük olması, şarj olmaması, bataryada şişme ya da fiziksel hasarların oluşması ağır kusurdur ve muayeneden geçemez. Elektrik kablolarında hasar oluşması, kablolarda yanma meydana gelmesi, şarj sisteminin ve şarj soketinin arızalı olması, aracın şarj olmasını engelleyeceği için ağır kusur kabul edilir.

Fren sistemi, aracın güvenli sürüşü için önemlidir. Fren disklerinin ve hidrolik sistemlerin arızalı olması, fren pedalının gevşemesi, fren lambalarının yanmaması gibi sorunlarda, muayeneden geçememesine neden oluyor. Tüm test işlemleri sonunda ağır kusur olarak belirlenen durumların tespit edilmemesi gerekiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunan Diğer Elektrikli Araba Haberleri

2025’in En İyi Elektrikli Araç Modelleri Türkiye ve Dünya Pazarı

2025’te Türkiye ve dünyada en çok tercih edilen elektrikli araç modellerini keşfedin. Şehir içi kullanım ve uzun yol performansı karşılaştırmalarıyla detaylı analizler burada!

Türkiye’de Satılan En Ucuz Elektrikli Otomobiller 2024

Elektrikli araç piyasası, Türkiye’de hızla büyüyor ve tüketiciler uygun...

Çin’de En Çok Satan Elektrikli Otomobiller 2024

Elektrikli araç piyasasında dünya lideri konumunda olan Çin, birçok...

2025 Yılında Türkiye’ye Gelmesi Beklenen Elektrikli Otomobil Araçlar

Türkiye'de elektrikli otomobil pazarı 2025 yılında birçok global ve...

BYD’nin 2025 Modelleri ve Güncel Fiyat Listesi Açıklandı!

BYD, 2025 yılına ait elektrikli otomobil modellerinin güncel fiyatlarını...

UKOME’den Elektrikli Araç Sahiplerini İlgilendiren Karar

Ankara’da UKOME'nin aldığı kararla, elektrikli araç şarj noktalarını park...

BYD Han L: 5 Dakikada 400 KM Şarj ve 28.544 Dolarlık Fiyatıyla Dikkat Çekiyor

BYD, Megavat düzeyinde hızlı şarj teknolojisi sunacağını duyurunca elektrikli...

Tesla Düşüş Yaşıyor, Volkswagen Uçuyor

Avrupa'da yılın ilk çeyreğinde satış rakamları büyük sürprizlerle geldi....

Hibrit Nedir, Nasıl Çalışır? Paralel ve Güç Bölmeli Hibritlerin Temel Farkları

Hibrit satışları hızla artıyor, ancak tüm sistemler aynı şekilde...

Launch Series Emekli Oldu: Tesla, Model Y Fiyatını 11.000 Dolar Düşürdü!

Launch Series emekliye ayrıldı ve yerini çok daha uygun...

Elektrikli Otomobillerin Bakım ve Onarım Maliyetleri

Son dönemlerde en çok konuşulan konuları elektrikli otomobil modelleri...

Stellantis, Polonya’da Leapmotor Üretimini Durdurdu

Fransız-İtalyan ortaklığındaki araç üreticisi Stellantis, Çinli Leapmotor ile Polonya'da...

İlgili Haberler

Popüler Kategoriler