Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Nasıl Kurulur?

Elektrikli araçlar, özel bataryalara sahiptir ve batarya şarj edilerek kullanılıyor. Son yıllarda, araba markaları, elektrikli araç modelleri üretmeye başladığı için piyasada, elektrikli araç şarj istasyonlarına olan ihtiyaçta giderek artamaya başladı. 

Yasal süreçleri tamamlayan, girişimciler ve işletmeler, yeni yatırım olarak elektrikli araç şarj istasyonlarını kurmaya başladı. Şarj istasyonlarının kurulabilmesi için gerekli şartlar belirlenmiştir. 

Yasal şartlara uygun yapılan kurulumlara izin veriliyor ve araç şarj ihtiyaçlarının karşılanması sağlanıyor. Girişimciler, belirledikleri yerin yapısına, büyüklüğüne, şarj istasyon türüne göre maliyet hesaplamalarını yapıyor ve gerekli altyapı çalışmalarını da tamamladıktan sonra kurulum işlemlerine başlayabiliyor.

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Kurulumu

Elektrikli araç sayısının artması, Türkiye’nin her yerinde şarj istasyonu ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Şarj istasyonu kurulumu için öncelikle ihtiyaçların belirlenmesi ve planlamaların yapılması gerekiyor. Yer ve şarj istasyonu tipi belirlendikten sonra yasal izinler için gerekli başvurular yapılır.

İlk yapılacak işlemler şunlardır;

  • Yer seçimi,
  • Şarj istasyon tipinin belirlenmesi,
  • Lisans ve ruhsat işlemleri,
  • Elektrik gücü ve altyapı izinleri,
  • Trafo gereksinimleri,
  • Şarj cihazları,
  • Ödeme, yazılım ve izleme sistemleri,

İhtiyaçlar belirlendikten sonra işlemlere başlanabiliyor. İlk olarak, şarj istasyonunun kurulum yapılacağı yer seçilecektir. Bu yerler, alışveriş merkezleri, park alanları, otoparklar, oteller ya da iş yerlerinde, elektrikli araçların park edebilecekleri alanlardır. 

Yer belirlendikten sonra kapasite durumuna göre şarj istasyonu tipi belirlenecektir. Elektrikli araçlar için farklı şarj tipleri vardır ve 3 tip istasyon kurulumu yapılabiliyor. AC şarj istasyonları, DC hızlı şarj istasyonları ve Ultrahızlı DC şarj istasyonlarıdır. 

Her birisinin ihtiyaç duyacağı enerji miktarı ve kurulum maliyetlere farklıdır. Ticari amaçlı kurulum yapmak isteyen işletme ya da girişimciler, maliyeti yüksek ve daha fazla enerjiye ihtiyaç duyulan, Dc hızlı şarj istasyonunu ya da ultrahızlı C şarj istasyonu tiplerinin kurulumlarını yapabiliyor.

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Kurulumu Yasal İzinleri

Elektrikli araç şarj istasyonlarında yüksek enerjiye ihtiyaç vardır ve şarj işlemlerinin güvenli bir şekilde yapılması gerekir. Bunun için kurulum öncesinde gerekli yasal izinlerin alınması gerekiyor. Kurulum için lisans ve ruhsat işlemleri için çeşitli kurumlara başvurular yapılır.

Şarj ağı işletmeciliği lisansı için Enerji Piyasaları Düzenleme Kurulu’na (EPDK) başvuru yapılacaktır. Yapılan başvuru sonunda gerekli incelemeler yapılır ve lisans verilir. Yasal izinler için belediyelerden ruhsat almak gerekebiliyor. 

İşletmeler ya da kişiler, güncel başvuru şartlarına dikkat ederek, lisans ve yasal düzenleme izinlerini alabiliyor. Şarj istasyonunun kurulumunun yapılacağı alanın, elektrik altyapısı yetersiz ise elektrik gücü ve altyapı izinleri alınır. 

Elektrikli araç şarj istasyonu için enerji hattı güçlendirme ve trafo sistemlerine ihtiyaç vardır ve bu işlemler içinde izin alınır. İş yeri açma ve çalıştırma izinleri için belediyeler ve yerel yönetimlere başvuru yapılır ve verilecek olan ruhsatlarla, izinli olarak kurulumlar yapılmaya başlanır.

Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Nerelere Kurulabilir?

Elektrikli araç (EV) şarj istasyonlarının kurulum yapılabileceği yerler, yasal düzenlemelerle belirlenmiştir. Araçların park edebileceği alanların yapılarına ve durumlarına göre kurulum yapılacak yer belirlenebiliyor. 

Kurulum yapılabilecek yerler şunlardır;

  • Alışveriş merkezleri,
  • Park alanları,
  • Otoparklar,
  • Otel ve konaklama alanları,
  • Benzin istasyonları,
  • İşyeri ve ofis binaları,
  • Havaalanları,
  • Kamu alanları,
  • Şehirlerarası yollar dinlenme alanları,
  • Eğitim kurumları,
  • Konut siteleri,

Kurulum yapılabilecek olan yerlerin her birisi için farklı işlemler uygulanabiliyor. Dahası lisanslar, EPDK tarafından veriliyor ve işletme ruhsatları için yerel yönetimlere başvuru yapılıyor. Alışveriş merkezlerinin otoparkları, şarj istasyonları için en uygun yerlerdir. 

Müşteriler, araçlarının şarjı yapılana kadar alışverişlerini yapabilecek ve zamanı verimli kullanabilecektir. Toplu ve açık otoparklar, araçların şarj işlemlerini rahatlıkla yapabilecekleri yerlerdir. 

Otel ve konaklama tesisleri, elektrikli araçları olan müşterilerinin kullanabilmesi için tesis otoparkında şarj istasyonuna yer verebiliyor. Uzun yolculuklarda, aracın şarj sorunu yaşanmaması için otoban dinlenme tesisleri ve yol kenarı tesislerde şarj istasyonu kurulumu yapılabiliyor. Araç sürücüleri, araçlarını şarj ederek yolculuklarına sorunsuz bir şekilde devam edebilecektir.

Elektriksel Altyapı Ve Güç Gereksinimleri

Kurulum için ihtiyaçlar belirlenirken, elektriksel altyapısı planlamaları yapılır. İhtiyaca göre elektrik hattı çekilir ve ihtiyaç duyulan güç kapasitesine göre altyapı güçlendirmesi yapılır. Altyapı ve güç kapasitesi ihtiyaçları için enerji sağlayıcıları ile görüşmeler yapılır, güç talepleri bildirilir. 

Kurulum yapılacak olan şarj istasyonu tipine göre gerekli altyapı sistemleri oluşturulur. Birden fazla şarj ünitesi kurulacak olan alanlarda trafoya ihtiyaç vardır. Aynı anda birden fazla aracın şarj edilmesi, şebekeye fazla yük bindirecektir. 

Bunun için trafo ile güç kapasitesi artırımı yapılabilir. Şarj istasyonunun yasal düzenlemelere ve güvenlik tedbirlerine göre sorunsuz çalışabilmesi için elektrik sigortalarına ve panolarına ihtiyaç vardır. Elektrik panolarının kurulumları, güç kapasitesi göz önünde bulundurularak, alanında uzman kişiler tarafından yapılmalıdır.

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Ekipmanları

Elektrikli araç şarj istasyonlarının kurulumunda ihtiyaç duyulan ekipmanların temin edilmesi gerekiyor. İstasyonun tipine ve kapasitesine göre ekipman ihtiyaçları farklı olabiliyor. 

Elektrikli araç şarj istasyonları ekipmanları şunlardır;

  • Şarj Ünitesi (EVSE),
  • Kablo ve konnektörler,
  • Şarj istasyonu yönetim sistemi yazılımı,
  • Ödeme sistemleri,
  • Enerji yönetimi ve dönüştürücüler,
  • Güvenlik donanımları,
  • Soğutma sistemleri,
  • Kabin ve yapı elemanları,
  • Aydınlatma ve işaretleme sistemleri,
  • Veri toplama ve raporlama sistemleri,

Elektrikli araç şarj istasyonu kurulumu için gerekli olan tüm ekipmanların, eksiksiz olarak temin edilmesi gerekiyor. Böylece tüm ekipmanların doğru bir şekilde kurulması, istasyonun güvenli ve verimli çalışmasını sağlayacaktır. 

Şarj üniteleri ile birlikte, güvenlik donanımları, ödeme sistemleri, enerji yönetimi, altyapı sistemleri ve yazılımları, sistemin güvenli çalışmasını, araç sahiplerinin, araçlarını güvenli ve sorunsuz bir şekilde şarj edebilmesini sağlar. Teknolojik gelişmeler, ekipman ve sistemlerin daha da geliştirilmesini ve verimliliğin artırılmasını sağlayacak, istasyonlar kullanıcı dostu ve çevreci özelliklere sahip olacaktır.

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Kurulum Ve Montaj İşlemleri

Yasal izinler, lisans ve ruhsat işlemlerini tamamlayanlar, gerekli tüm ekipmanları da temin ettikten sonra kurulum ve montaj işlemlerine başlayabiliyor. Şarj istasyonu kurulumu yapılacak yerin sağlam bir zemine sahip olması gerekiyor. Bunun için zemin hazırlığı yapılır ve şarj üniteleri, dış etkenlerden etkilenmeyecek ve stabil şekilde durması sağlanacaktır. Şarj istasyonu montaj işlemleri, yetkili ve deneyimli kişiler tarafından yapılır. 

Montaj işlemlerinde, elektrik altyapısı, elektrik ve güç kaynağı bağlantıları yapılır. Böylece şarj ünitesi, araçların rahat şarj edebileceği şekilde doğru konuma yerleştirilir. Daha sonra şarj ünitesi, elektrik kabloları, proje ile belirlenen, yer altı ya da yer üstü döşeme kanalları ile yerleştirilir ve bağlanır. 

Bazı istasyonlar için kablosuz bağlantı seçenekleri de kullanılabiliyor. Montaj işlemi sonrasında test işlemleri yapılır ve tüm bileşenler gözden geçirilir. Kurulum ve montaj sonrası yapılacak olan test işlemlerinde, şarj ünitelerinin çalışması, elektriksel bağlantılar, ödeme sistemleri, güvenlik seçenekleri tek tek kontrol edilecek.

Şarj işlemi güvenli ve doğru bir şekilde gerçekleştiğinde, kurulum işlemi tamamlanır ve istasyon aktif olarak kullanılmaya başlanır. Birden fazla şarj ünitesi kullanılan istasyonlarda, yazılım ve izleme sistemleri entegrasyonları yapılır. Sorunsuz şarj işlemleri için bakım işlemlerinin belirli aralıklarla yapılması gerekir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunan Diğer Elektrikli Araba Haberleri

2025’in En İyi Elektrikli Araç Modelleri Türkiye ve Dünya Pazarı

2025’te Türkiye ve dünyada en çok tercih edilen elektrikli araç modellerini keşfedin. Şehir içi kullanım ve uzun yol performansı karşılaştırmalarıyla detaylı analizler burada!

Türkiye’de Satılan En Ucuz Elektrikli Otomobiller 2024

Elektrikli araç piyasası, Türkiye’de hızla büyüyor ve tüketiciler uygun...

Çin’de En Çok Satan Elektrikli Otomobiller 2024

Elektrikli araç piyasasında dünya lideri konumunda olan Çin, birçok...

2025 Yılında Türkiye’ye Gelmesi Beklenen Elektrikli Otomobil Araçlar

Türkiye'de elektrikli otomobil pazarı 2025 yılında birçok global ve...

BYD’nin 2025 Modelleri ve Güncel Fiyat Listesi Açıklandı!

BYD, 2025 yılına ait elektrikli otomobil modellerinin güncel fiyatlarını...

UKOME’den Elektrikli Araç Sahiplerini İlgilendiren Karar

Ankara’da UKOME'nin aldığı kararla, elektrikli araç şarj noktalarını park...

BYD Han L: 5 Dakikada 400 KM Şarj ve 28.544 Dolarlık Fiyatıyla Dikkat Çekiyor

BYD, Megavat düzeyinde hızlı şarj teknolojisi sunacağını duyurunca elektrikli...

Tesla Düşüş Yaşıyor, Volkswagen Uçuyor

Avrupa'da yılın ilk çeyreğinde satış rakamları büyük sürprizlerle geldi....

Hibrit Nedir, Nasıl Çalışır? Paralel ve Güç Bölmeli Hibritlerin Temel Farkları

Hibrit satışları hızla artıyor, ancak tüm sistemler aynı şekilde...

Launch Series Emekli Oldu: Tesla, Model Y Fiyatını 11.000 Dolar Düşürdü!

Launch Series emekliye ayrıldı ve yerini çok daha uygun...

Elektrikli Otomobillerin Bakım ve Onarım Maliyetleri

Son dönemlerde en çok konuşulan konuları elektrikli otomobil modelleri...

Stellantis, Polonya’da Leapmotor Üretimini Durdurdu

Fransız-İtalyan ortaklığındaki araç üreticisi Stellantis, Çinli Leapmotor ile Polonya'da...

İlgili Haberler

Popüler Kategoriler