Elektrikli araçların kullanımı benzinlilere göre daha kolay gibi dursa da son yıllardaki kazalarda epey ön plana çıktılar. Tabii bunun gerek araç gerekse de kullanıcı kaynaklı bazı sebepleri var.
2023 verilerine göre elektrikli otomobillerin karıştığı kazaların %27’si ani hızlanma kaynaklı. ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA) ve Avrupa Ulaştırma Güvenliği Konseyi (ETSC)’nin 2022-2023 yıllarındaki çalışmaları; elektrikli araçlarda ani tork nedeniyle yaşanan kontrol kaybının özellikle yeni sürücülerde %25-30 oranında kazaya neden olduğunu ortaya koyuyor.
Fren mesafesi kaynaklı kaza oranı ise %19. Almanya’da Dekra’nın testlerinde, EV’lerin rejeneratif frenlemesine alışık olmayanların acil durumlarda %15-20 fazla fren tepkisi verdiği belirlendi. Bu da şehir içi kazalarda belirgin bir artışa neden oluyor. 2024 ve 2025 verilerinde bu oran biraz daha yüksek. Peki kullanıcılar bu sorunları neden bu kadar yoğun olarak yaşıyor? Bunun elbette birkaç açıklaması var. Bunlardan ilki de benzinli araç alışkanlıkları.
Elektrikli otomobillerde güç, tork ilk andan itibaren %100 olarak karşımıza çıkıyor. Yani 0-100 km/s hızlanma 3-4 saniyeye kadar düşebiliyor. Yeni araçlar için normal durabilir fakat bu kadar ani güç, kontrolü zor bir sürüş anlamına geliyor. Sürücüler kontrolü sağlamak için zor anlar yaşayabiliyor. Bu sorun araç kullanmaya direkt olarak elektrikli otomobille başlayan sürücülerde daha az karşımıza çıkıyor.
Bu Tarz Sorunların Çözümü İse Basit: Alt Yapı
Maalesef elektrikli otomobil alt yapısının sadece şark istasyonlarından ibaret olduğu gibi yanlış bir anlayış mevcut. Bu başlı başına bir ekosistem ve pek çok unsur söz konusu. Yetişmiş, eğitimli personeller, güvenlik, farklı sürüş teknolojilerine göre gerçekleşen geliştirmeler ve gelenekselden çok farklı sürüş dinamikleri bunlardan sadece bazıları.
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de elektrikli otomobillere ilgi her geçen yıl daha yoğun hale geliyor. Yeni güvenlik sistemleri, yeni modeller ve teknolojilerle bu gibi kazaların önüne geçmek mümkün olacaktır. Yine de her şeyin kusursuz olması imkansız. Bu yüzden de sürücülere büyük görevle düşüyor. Her şey yolunda olsa bile sürücü hatası kaynaklı kazaların sayısı hiç de az değil. Belki de elektrikli otomobil çağının yeni trafik kurallarına ihtiyacı vardır. Zaman en doğrusunu gösterecektir.