Ford’un Tesla şarj adaptörü, her türden zorlu dayanıklılık testinden sağ çıkmayı başardı. Tedarikçisi, bunun nasıl mümkün olduğunu açıklıyor.
Ford, ABD’deki elektrikli araç kullanıcılarına 140.000 adet ücretsiz Tesla şarj adaptörü göndermeyi tamamladı. Bu parçanın sağlamlığıyla ilgili oldukça etkileyici bir video paylaştı. Videoda, Ford F-150 Lightning adaptörün üzerinden geçiyor. Ayrıca bu küçük aksesuar, neredeyse hiç zarar görmemiş gibi gözüküyor.
Bu Şarj Adaptörü Ne İşe Yarıyor?
Ford ile elektrikli araç aksesuar üreticisi Lectron’un birlikte geliştirdiği NACS (Kuzey Amerika Şarj Sistemi) – CCS (Kombine Şarj Sistemi) adaptörü sayesinde sürücüler, ABD’de binlerce Tesla Supercharger istasyonundan yararlanabiliyor. Başlangıçta Ford, bu adaptörü müşterilerine ücretsiz temin etti. Artık 200 dolara satılıyor. (Tarifeler nedeniyle fiyat artabilir.)
Lectron, adaptörün yüksek voltaj ve akım yüklerine karşı nasıl dayanıklı hale getirildiğini gözler önüne seren teknik detayları paylaştı.
Lectron’un kurucusu ve CEO’su Christopher Maiwald InsideEVs’e verdiği demeçte şu sözleri sarf etti. “Satış sonrası (aftermarket) ürünler geliştirirken öncelik ‘fiyat/performans’ dengesidir. Ancak bir (otomobil üreticisi) için çalışırken, dayanıklılık çok daha yüksek standartlarda tutulur,” dedi.
Maiwald’ın bahsettiği “satış sonrası” adaptör, Lectron’un Vortex adaptörü. Teorik olarak CCS portuna sahip EV’lerin Tesla Supercharger’larda şarj edilmesini sağlıyor. Ancak bu adaptörün ilk partisi geçen yıl geri çağrılmıştır. Çünkü DC hızlı şarj esnasında, kabloyu yeterince sert çekince adaptörden çıkıyordu.
DC hızlı şarj işleminde fişin aniden çekilmesi, evdeki kahve makinesinin fişini çıkarmaya pek benzemez. Bu şarj istasyonları, yüzlerce amper akımı yüksek voltajla, kalın kablolar ve adaptörler aracılığıyla elektrikli araç bataryalarına aktarır. Yanlışlıkla ayrılma yaşanması, kullanıcıların hasarlı pinler ve aşırı ısınmış konnektörlerle karşı karşıya kalmasına yol açabilecek bir güvenlik riski doğuracaktır.
Lectron, adaptörün bu şekilde zorla çekilerek ayrılmasını önleyen bir çözüm getirdi. Artık adaptörden kablonun ayrılabilmesi, ancak araçtan şarj işleminin sonlandırılmasıyla veya Tesla kablosundaki düğmeye basılmasıyla mümkün.
Elektrikli Araç Şarj Adaptörün Arkasındaki Mühendislik
İlk etapta yaşanan zorluklar, aslında projeye ne kadar emek verildiğini gölgelemiş oldu. Ford, kendi adaptörünü geliştirirken Lectron’la ortaklaşa çalışarak ek tasarım değişiklikleri ve güvenlik önlemleri getirdi. Her ne kadar bu adaptör, araç ile şarj istasyonu arasında yazılım veya protokol içermeyen “pasif” bir parça gibi görünse de, çok önemli mühendislik çalışmaları gerektirmiştir.
InsideEVs yazarı ve State of Charge YouTube kanalının sunucusu Tom Moloughney’nin anlattığına göre, Ford adaptöründe CCS şarj portuna kilitlenen pin daha kalın. Ayrıca, şarj oturumu bitmeden kablonun ayrılmasını engelleyen ikinci bir kilitleme pimi (interlock) yer alıyor.
Maiwald “Yaptığımız aşırı düşme testleri (drop test) bazı bileşenlerin değiştirilmesini gerektirdi,” diyor. “Mandallar, çinko alaşımı yerine paslanmaz çelikten yapılmıştır. Ford ve diğer müşterilerimiz, ek bir kilitleme tasarımı talep etti. Bu da ekstra emniyet ve yedeklilik sağlıyor.”
Bu kilitleme mekanizması (interlock) başka bir zorluğu da beraberinde getiriyor. Parçanın hareketli olması, tüm sistemin IP67 su geçirmezlik standardına uymasını gerektiriyor. Lectron, bu hareketli mekaniğe rağmen su sızdırmayan bir conta geliştirmek zorunda kalmış. Conta, 10.000 kez açılıp kapansa bile suyu içerisine almayacaktır.
Ford, yayınladığı videoda adaptöre yapılan “işkence” testlerini gösteriyor. Adaptör, -40°C’de (-40°F) donduruldu, belli bir yükseklikten düşürüldü ve 2.700 kg’lık F-150 Lightning tekrar tekrar üzerinden geçti. Her seferinde, sanki hiçbir şey olmamış gibi çalışmaya devam etti. En azından videodan gördüğümüz kadarıyla. Gerçek dünyada kullanıcı deneyimlerini bekleyip görmek gerekecek.
Neden Onaylı Aksesuarlar Önemli?
Tesla veya Lectron gibi şirketlerin ürettiği onaylı, üretici tarafından tavsiye edilen elektrikli araç aksesuarlarını kullanmak çok önemli. Amazon veya başka yerlerde satılan kalitesiz adaptörler, güvenlik standartlarına uygun olmayacaktır. Ayrıca olsa bile ciddi sorunlar yaratacaktır.
Maiwald “Bir şirketin, ürününe kendi logosunu koyabilmesi için çok ciddi çalışmalar yapması gerekiyor,” diyor. “Her bir adaptör, Ford, GM ve Mercedes gibi şirketlerin kapsamlı testlerinden geçerek şartlarını karşılamayı başardı.”
Ford’un Tesla şarj adaptörü örneğinde görüldüğü gibi, küçük aksesuarın bile ne kadar kapsamlı Ar-Ge sürecinden geçtiğini anlamak, elektrikli araçların şarj teknolojisindeki kritikliğini gözler önüne seriyor.