Renault, Elektrikli Araç Batarya Yangınlarını Dakikalara İndiriyor

Renault’un elektrikli araç bataryaları üzerinde oldukça önemli gelişmleri var. Burada bahsettiğimiz, elektrikli araçların yangın güvenliği sorunlarını minimize etmesidir. Volvo’nun emniyet kemerinde yaptığını yapmaya çalışıyor.
Otomobil üreticisi, ‘Fireman Access’ (itfaiyeci erişimi) sistemine ait patentleri ücretsiz olarak paylaşıyor. Ayrıca elektrikli araç batarya yangınının söndürülme süresini önemli ölçüde kısaltıyor.

Renault’u bizce herkes tebrik etmeli. Ayrıca bu takdir edilesi konu üzerine altın plaket verilmelidir. Volvo 1959’da emniyet kemeri tasarımını ücretsiz bir şekilde sunmuştur. Fireman Access’de patentleri diğer otomobil üreticilerine ücretsiz bir şekilde kullanılması için açık hale getirdi.

“Fireman Access” sistemi, elektrikli veya plug-in hibrit aracın batarya paketinin etrafındaki koruyucu membranı hızla kırmak ve ardından suyla soğutmak için itfaiyecilere bir kolaylık sağlıyor. Mekanizma, su hortumunun basıncıyla etkinleştirilebilen bir düğme şeklinde çalışıyor.

QBE tarafından geçtiğimiz mayıs ayında önemli veriler yayımlandı. Buradaki verilere göre 2022 ile 2023 yılları arasında Birleşik Krallık’taki elektrikli otomobil yangınlarında %33’lük bir artış görüldü. Bu artışla vakalar 89’dan 118’e çıktı. Genel anlamda bu sayılar hala düşük sayılır. Fakat yollardaki artan EV/PHEV sayısı ve yakıt kaynaklı yangınların oranı düşünülünce oldukça yüksek. İstatistik vermek gerekirse: 2022’de Birleşik Krallık’ta toplam 18.991 kara taşıtı yangını oldu. Ayrıca bunların sadece 239’u elektrikli araçların yangını ile ilgiliydi.

Güvenlikte İnovasyon

Yine de, otomobil yangınlarının çoğu arızalı yakıt sistemlerinden kaynaklanırken, elektrikli araç bataryalarının yol açtığı yangınlar daha şiddetli olabiliyor. Ayrıca müdahalesi daha zor. Bu, “termal kaçak” (thermal runaway) adı verilen süreçle ilgili: Batarya kısa devre yapıyor, aşırı ısınıyor ve son derece yanıcı gazlar açığa çıkarıyor. Bir hücrenin alev alması diğerlerini de tetikleyerek zincirleme bir reaksiyona neden olabiliyor.

Bu noktada Renault’nun “Fireman Access” sistemi ve itfaiyecilerle birlikte geliştirdiği, aracın elektrik aksamını bataryadan ayıran “SD anahtarı” (bir çeşit sigorta gibi çalışıyor) devreye giriyor. Şirket, bu sayede elektrikli araç yangınlarına müdahale süresinin saatlerden dakikalara düştüğünü belirtiyor. Yani itfaiyeciler daha hızlı kontrol sağlayıp diğer acil durumlara geçebiliyorlar.

Renault CEO’su Luca de Meo konuyla ilgili şöyle diyor:

“Fireman Access, bir üretici olarak uzmanlığımızla, bizi her gün güvende tutan insanların becerilerini bir araya getirince neler yapılabileceğinin somut bir örneği. Güvenlik gibi bir konuda tüm engelleri aşmak zorundayız. Bu teknolojiyi ücretsiz olarak paylaşıyor olmak, Birleşmiş Milletler’in de teşvikiyle küresel ölçekte daha emniyetli bir mobiliteyi hedeflediğimizi gösteriyor.”

Renault, bu yedi patent Alpine, Dacia, Mobilize ve Renault modellerinde zaten kullanılıyor. Diğer üreticiler tarafından da benimsenerek gelecekte standart bir güvenlik özelliği haline gelmesini umuyor.

Ayrıca Renault, itfaiyecilerle iş birliği yaparak onların modern araç teknolojisine dair bilgilerini artırmak için sanal gerçeklik tabanlı atölyeler düzenliyor. Yani, gerçekten de övgüyü hak ediyorlar.

Öte yandan, sadece Renault batarya ısınma sorununa çare aramıyor. Stellantis’e bağlı ABD’li bir bölüm de, yakın zamanda bir elektrikli araç egzozu patenti aldı. Buradaki amaç, batarya içinde oluşabilecek yanıcı olabilen gazları dışarıya atabilmek. Ayrıca egzoz sayesinde tahliye ederek hem basınç hem de ısıyı azaltmak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunan Diğer Elektrikli Araba Haberleri

Yerli Uçan Araba Aircar, İlk İnsanlı Uçuşunu Başarıyla Tamamladı

Ülkemizin ilk elektrikli uçan otomobil girişimi AirCar, uçan otomobil...

Chery Fulwin A9 Sedan Yeni Resmi Fotoğraflar ve Teknik Özellikler

Öncelikle, Chery markası altında yer alan Fulwin serisinin en...

2025 Mercedes-AMG EQE SUV Olumlu ve Olumsuz Yanları

Mercedes-AMG EQE SUV, beş koltuklu, elektrikle çalışan, orta boy,...

Lucid, Elektrikli Araç Pazarında Güçleniyor

Lucid markası elektrikli araç pazarında gayet iyi ilerliyor. 2025...

Chevrolet Spark Elektrikli Suv

General Motors (GM) rozet mühendisliğinde iddialı adımlar atıyor. GM,...

Türkiye’de Elektrikli Araç Sayısı Neredeyse 200 Bin Oldu

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Ocak 2025 verilerini paylaştı. Buna...

2024 Mini Elektrikli Araçlar: Türkiye’deki Modeller ve Fiyatlar

Şehir içi ulaşımı kolaylaştıran mini elektrikli araçlar, çevre dostu...

En Uzun Menzilli Elektrikli Araçlar

Gündemin en çok konuşulan konuları arasında elektrikli sistem ile...

Sony ve Honda’nın Elektrikli Lüks Aracı AFEELA 1 Tepki Çekiyor!

Sony, Togg ile aynı dönemde tanıttığı kutlama aracını, yıllar...

Elektrikli Bmw X3L Çinde Satışa Çıktı

BMW, X3 modelinin uzun dingil mesafeli bir versiyonunu ilk...

Rimac, Bugatti Ortaklığıyla Verne Projesine Hız Veriyor

Öncelikle, Rimac elektrikli süper otomobil üreticisidir. Bugatti ile ortaklığı...

Proton’un İlk Elektrikli SUV’u: e.MAS 7 Türkiye’ye Geliyor mu?

Malezya'nın yerli otomobil markası Proton, Çinli ortağı Geely ile...

Honda’nın Tamamen Elektrikli Motosikleti

Elektrikli motosikletin henüz bir ismi yok. 2025 yılı içerisinde...

İlgili Haberler

Popüler Kategoriler