Elektrikli Araçlarda Kendini Onaran Bataryalara Ne Dersiniz?

Bilim insanları, kendi kendini onaran bataryaların elektrikli araçların menzilini ve kullanım ömrünü artırmada kilit bir rol oynayacağını belirtiyor.

Avrupa merkezli bir araştırma projesi, çevre dostu ve yüksek enerji yoğunluğuna sahip yeni bir batarya geliştirmeyi amaçlıyor. Araştırmacılar, batarya hücrelerinde meydana gelen hasarı kendiliğinden onaran özel bir “süper yapıştırıcı” geliştirdiklerini açıkladı.

Bu yeni batarya, özel bir katot ve anot kimyasının yanı sıra, her ikisini de koruyan yenilikçi bir elektrolit türüne sahip. Geleneksel lityum-iyon bataryalardan daha kararlı olduğu ve daha uzun menzil sağladığı belirtiliyor.

Kendini Onaran Bataryalarda Tasarım ve Kimyasal Yapı

Projeyi yürüten Norveçli endüstri ve teknoloji araştırma kuruluşu SINTEF, yeni geliştirdikleri bu batarya tasarımını “sandviç” benzetmesiyle anlatıyor. Bu tasarımda üstte katot, altta anot yer alırken, arada ise ayırıcılar (separatör) ve özel bağlayıcı malzemeler var.

Yeni bataryanın katodu, lityum-nikel-mangan oksit bazlı bir yapıya sahip. Bu katot, geleneksel bataryalarda bulunan kobalt içermiyor ve daha düşük oranda nikel ve lityum kullanıyor. SINTEF araştırmacısı Nils Peter Wagner’a göre bu kimyasal bileşim, daha yüksek ortalama voltaj sağlayarak şarj sürelerini kısaltıyor ve performansı artırıyor. Ayrıca bu katot, daha kompakt boyutlara daha fazla enerji depolama kapasitesi sağlıyor.

Elektrikli Araçlarda Kendini Onaran Bataryalara Ne Dersiniz?

Anot tarafında ise silikon-grafit kompozit bir yapı tercih edilmiş. Son yıllarda silikon anotlar, grafit bazlı anotların verimsizliklerini gidermek için popüler hale geldi. Amerikan şirketlerinden Amprius, Group14 ve Sila Nanotechnologies gibi firmalar da silikon anot üzerinde çalışmalar yapıyor. Silikonun şarj ve deşarj sırasında genleşmesi dezavantajını, grafitle oluşturulan bu kompozit yapı ortadan kaldırıyor.

Bataryanın kendi kendini onarma özelliğini sağlayan “süper yapıştırıcı” ise, hücrelerdeki küçük hasarları otomatik olarak tamir ediyor. Bu madde, aktif parçacıkları bir arada tutan bağlayıcılar ve kısa devreyi önleyen ayırıcılar şeklinde işlev görüyor. SINTEF, ilk nesil prototip elektrolitin geliştirme aşamasını tamamladı ve şu anda ikinci nesil hücrelerin geliştirilmesine odaklanıyor.

Araştırma ekibinin nihai hedefi, bu teknolojiyi ticari olarak piyasaya sürmek. Şu anda üretimi ölçeklendirmek için çalışmaların sürdüğü belirtiliyor. Laboratuvar ortamındaki yenilikleri seri üretime taşımak her zaman zorlu bir süreç olduğundan, bu teknolojinin ticari anlamda nasıl hayata geçeceği merak konusu.

LG Energy Solution Kuzey Amerika Başkanı ve Baş Strateji Sorumlusu Bob Lee’nin belirttiği gibi, “Asıl teknoloji üretim sürecinin kendisidir. Büyük alanlarda, yüksek hacimlerde ve tekdüze bir şekilde üretim yapabilmek işin püf noktasıdır.” Bu doğrultuda, SINTEF’in kendi kendini onaran bataryalarının seri üretime geçmesi ve gerçek dünya uygulamalarına ulaşması için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulacak gibi görünüyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunan Diğer Elektrikli Araba Haberleri

2025’in En İyi Elektrikli Araç Modelleri Türkiye ve Dünya Pazarı

2025’te Türkiye ve dünyada en çok tercih edilen elektrikli araç modellerini keşfedin. Şehir içi kullanım ve uzun yol performansı karşılaştırmalarıyla detaylı analizler burada!

Türkiye’de Satılan En Ucuz Elektrikli Otomobiller 2024

Elektrikli araç piyasası, Türkiye’de hızla büyüyor ve tüketiciler uygun...

2025 Yılında Türkiye’ye Gelmesi Beklenen Elektrikli Otomobil Araçlar

Türkiye'de elektrikli otomobil pazarı 2025 yılında birçok global ve...

Çin’de En Çok Satan Elektrikli Otomobiller 2024

Elektrikli araç piyasasında dünya lideri konumunda olan Çin, birçok...

BYD’nin 2025 Modelleri ve Güncel Fiyat Listesi Açıklandı!

BYD, 2025 yılına ait elektrikli otomobil modellerinin güncel fiyatlarını...

Çin’de En Çok Satan Pikap Dünyaya Açılıyor

Radar R6, Çin'in ilk %100 elektrikli pikaplarından biriydi. Şimdi,...

Hyundai Elexio Tanıtıldı, 700 KM Menzilli Yeni Nesil Elektrikli SUV

Hyundai'nin Çin birimi Beijing-Hyundai, ilk elektrikli SUV modeli olan...

Piyasada Tutunamamış Çinli Elektrikli Araç Markaları

Her Çin markası BYD gibi başarıyı yakalayıp dünyada büyük...

MG Cyber X Konsepti Transformers Havasında Elektrikli SUV

MG, yeni SUV konsepti Cyber X'i tanıttı. Daha önce...

Ultra hızlı şarj: Elektrikli araçlarda konforun bedeli batarya ömrü oluyor

2025 yılı, elektrikli araçlarda "ultra hızlı şarj devriminin yılı"...

Türkiye’de Satılan Elektrikli Sedan Araçlar Listesi

Elektrikli araç teknolojisinin dünya üzerinde yaygınlaşmasıyla beraber Türkiye’de satılan...

Türkiye’de Satılan Elektrikli SUV Araçlar Listesi

Dünyada elektrikli araçlara olan ilginin artmasıyla beraber ülkemizde de...

En Uzun Menzilli Elektrikli Araçlar

Gündemin en çok konuşulan konuları arasında elektrikli sistem ile...

İlgili Haberler

Popüler Kategoriler