GM’nin Dev Hamlesi: Batarya Üretiminde Tesla’ya Rakip Oluyor!

Amerika’nın en büyük otomobil üreticisi, şimdi ülkenin en büyük batarya şirketlerinden biri haline geldi. Bu yıl batarya maliyetlerinde Tesla’yı geride bırakmayı hedefliyor.

Pek çok açıdan lityum-iyon batarya, elektrikli araçlar (EV) için içten yanmalı motora denktir. EV’lerin nasıl üretildiğini, satıldığını ve kullanıldığını belirler. Ancak benzinli motorlardan farklı olacak şekilde tasarlanmıştır. Her yeni araç için geliştirilmesi yıllar ve milyarlarca dolar gerektiren, iyi tasarlanmış bir batarya platformu çok daha az çabayla çok daha fazlasını yapacak. Akıllıca uygulandığında ve ölçeklendirildiğinde, tek bir elektrikli araç mimarisi bütün bir model yelpazesine güç verecektir. Böylece maliyetler düşer, geliştirme sürecini hızlandırır ve uzun vadede büyük kazançlar sağlar.

General Motors (GM) bu yaklaşıma sadece ayak uydurmakla kalmıyor, buna her şeyini yatırıyor.

Bloomberg’in elektrikli araç planlarına dair hazırladığı kapsamlı habere göre, GM’nin ABD’deki batarya operasyonları çok fazla genişlemiş durumda. Şirket, halihazırda Tesla’dan daha fazla batarya hücresi üretiyor. Üstelik fabrikalar tam kapasiteyle bile çalışmıyor. GM’nin Nashville, Tennessee yakınlarındaki banliyo bölgesinde, 2,3 milyar dolarlık Ultium Cells batarya tesisi beş futbol sahası büyüklüğünde ve haftanın 7 günü, 24 saat çalışıyor. Bu tesis, saatte 5.000 tamamlanmış batarya hücresi üretiyor.

Ohio, Lordstown’daki bir diğer 2,3 milyar dolarlık tesis de seri üretimle elektrikli araç bataryaları üretiyor. GM ile Koreli batarya devi LG Energy Solution’un ortak sahipliğindeki bu iki fabrika, Chevy Equinox EV ve Cadillac Lyriq gibi ABD’de giderek daha popülerleşen modellere batarya paketleri sağlıyor.

Batarya Maliyetlerinde Düşüş ve Hedefler

Bu ivmenin bir kısmı özellikle Equinox EV için fiyat avantajından kaynaklanıyor. GM’nin eski pil şefi, şimdi ise batarya sistemleri başkanı olan (daha önce Tesla’da görev yapmış) Kurt Kelty, bu yılın başlarında düzenlenen BloombergNEF zirvesinde, GM’nin geçtiğimiz yıl batarya maliyetini kWh başına 60 dolar azalttığını söyledi. 2025’te hedefinin, üretimi hızlandırıp imalat verimini artırarak (yani kusursuz şekilde üretilen parça oranını yükselterek) kWh başına 30 dolarlık ek bir düşüş sağlaması olduğunu belirtti.

GM bunu başarırsa, 2023’teki batarya maliyetlerine kıyasla %50’lik bir düşüşle kWh başına yaklaşık 100 dolara ulaşacak ve muhtemelen Tesla’yı da geride bırakacak. Karşılaştırma yapmak gerekirse, BloombergNEF verilerine göre Çin’de ortalama paket maliyeti kWh başına 94 dolar. Bu da GM’yi dünyanın maliyet açısından en rekabetçi EV pazarına yaklaşan bir konuma taşıyor.

Yine de hedefe tam olarak ulaşılmamış. Blazer EV ve Equinox EV’deki batarya paketi yaklaşık 13.000 dolara mal oluyor. Ayrıca bu, GM’nin benzinli otomobillerde motor ve şanzıman için ödediği tutardan epey yüksek. Bu nedenle hala aşılması gereken bir mesafe var.

Bu farkı azaltmak için GM, mevcut batarya modüllerinden prizmatik hücrelere geçmeye hazırlanıyor. Şirket, 3,5 milyar dolarlık bir ortak girişimle geçen yıl Samsung SDI ile anlaştı. Indiana, New Carlisle’da 640 hektarlık bir fabrikada prizmatik hücre üretmek için işbirliğine gitti. Dikdörtgen tuğlaları andıran bu tür hücreler, arada boşluk bırakmadan mükemmel şekilde uyum sağlıyor. Kelty’ye göre GM elektrikli araçlarının ağırlığını azaltıp menzili iyileştirecek.

Bu tesisin gelecek yıl üretime başlaması bekleniyordu fakat 2027’ye ertelenmiş. Buna rağmen GM’nin EV atağı şu noktadan sonra geri döndürülemez diyebiliriz. Ölçek, kapsam ve yapılan yatırım, geri adım atılamayacak kadar büyük. Siyasi ve düzenleyici engeller kısa vadede süreci yavaşlatabilir. Ancak GM’nin uzun vadeli elektrikli araç taahhüdü artık neredeyse kesinleşmiş durumda.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunan Diğer Elektrikli Araba Haberleri

İki Çinli Otomobil Devi Birleşiyor Dünyanın En Büyük 5. Üreticisi Olacak

İki Çinli otomobil devi Dongfeng ve Changan birleşme kararı...

Denza Z9 GT “On Kat Daha İyi” Denilen Çinli Otomobil Avrupa’yı Zorluyor

BYD ve Daimler tarafından kurulan marka, Porsche Panamera'yı andıran...

Dünyanın En Büyük Tam Elektrikli Kargo Gemisi: Deniz Taşımacılığında Sıfır Emisyon Devrimi

Deniz taşımacılığında çevre dostu bir dönüşüm başlıyor! Çin merkezli...

Skoda, 2026’da Gelecek 7 Kişilik Elektrikli SUV’unu Tanıttı!

Skoda, geçtiğimiz yıl mali açıdan çok güzel kazançlar elde...

Opel Elektrikli Her Şey Dahil Paketiyle Elektromobiliteyi Kolaylaştırıyor

Opel, elektrikli araç satın alma ve kullanım süreçlerini daha...

46.000 Tesla Cybertruck Dağılan Trim Parçaları Nedeniyle Geri Çağrıldı

"Çevresel etkenlere karşı hassas" bir yapıştırıcı kullanan Tesla, bugünlerde...

Michigan Üniversitesi’nden elektrikli araçlara soğuk hava çözümü!

Araştırmacılar, soğuk hava koşullarında yüksek hızlı şarj yapamama ve...

Kia EV3 Kış Testinde: 563 km’lik Vaat Gerçek Mi?

Kış aylarında Kia EV3'ün ne kadar menzil elde edebileceğini...

Norveç: Elektrikli Araç Devriminde Dünya Lideri

Norveç, yeni araç satışlarının %88,9’unu elektrikli yaparak dünya lideri konumunda. Vergi teşvikleri, altyapı yatırımları ve uzun vadeli politikalarla nasıl bu noktaya geldiğini öğrenin.

Elektrikli Toyota bZ Yeniden Doğuyor

Toyota bZ4X, o kadar büyük yükseltmeler aldı ki artık...

Avrupa’da EV Satışları Artışta. Tesla Hariç

Avrupa'da elektrikli araç satışları artıyor, ancak bir istisna var....

Elektrikli Araçlar Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Sizler internet üzerinde araştırma yaparken, biz de sizlere kısmen...

Türkiye’nin Yerli Gururu TOGG: Başarıdan Başarıya Koşuyor

Türkiye’nin yerli ve milli elektrikli otomobili TOGG, son dönemdeki yeni başarıları...

İlgili Haberler

Popüler Kategoriler