Amerika’nın en büyük otomobil üreticisi, şimdi ülkenin en büyük batarya şirketlerinden biri haline geldi. Bu yıl batarya maliyetlerinde Tesla’yı geride bırakmayı hedefliyor.
Pek çok açıdan lityum-iyon batarya, elektrikli araçlar (EV) için içten yanmalı motora denktir. EV’lerin nasıl üretildiğini, satıldığını ve kullanıldığını belirler. Ancak benzinli motorlardan farklı olacak şekilde tasarlanmıştır. Her yeni araç için geliştirilmesi yıllar ve milyarlarca dolar gerektiren, iyi tasarlanmış bir batarya platformu çok daha az çabayla çok daha fazlasını yapacak. Akıllıca uygulandığında ve ölçeklendirildiğinde, tek bir elektrikli araç mimarisi bütün bir model yelpazesine güç verecektir. Böylece maliyetler düşer, geliştirme sürecini hızlandırır ve uzun vadede büyük kazançlar sağlar.
General Motors (GM) bu yaklaşıma sadece ayak uydurmakla kalmıyor, buna her şeyini yatırıyor.
Bloomberg’in elektrikli araç planlarına dair hazırladığı kapsamlı habere göre, GM’nin ABD’deki batarya operasyonları çok fazla genişlemiş durumda. Şirket, halihazırda Tesla’dan daha fazla batarya hücresi üretiyor. Üstelik fabrikalar tam kapasiteyle bile çalışmıyor. GM’nin Nashville, Tennessee yakınlarındaki banliyo bölgesinde, 2,3 milyar dolarlık Ultium Cells batarya tesisi beş futbol sahası büyüklüğünde ve haftanın 7 günü, 24 saat çalışıyor. Bu tesis, saatte 5.000 tamamlanmış batarya hücresi üretiyor.
Ohio, Lordstown’daki bir diğer 2,3 milyar dolarlık tesis de seri üretimle elektrikli araç bataryaları üretiyor. GM ile Koreli batarya devi LG Energy Solution’un ortak sahipliğindeki bu iki fabrika, Chevy Equinox EV ve Cadillac Lyriq gibi ABD’de giderek daha popülerleşen modellere batarya paketleri sağlıyor.
Batarya Maliyetlerinde Düşüş ve Hedefler
Bu ivmenin bir kısmı özellikle Equinox EV için fiyat avantajından kaynaklanıyor. GM’nin eski pil şefi, şimdi ise batarya sistemleri başkanı olan (daha önce Tesla’da görev yapmış) Kurt Kelty, bu yılın başlarında düzenlenen BloombergNEF zirvesinde, GM’nin geçtiğimiz yıl batarya maliyetini kWh başına 60 dolar azalttığını söyledi. 2025’te hedefinin, üretimi hızlandırıp imalat verimini artırarak (yani kusursuz şekilde üretilen parça oranını yükselterek) kWh başına 30 dolarlık ek bir düşüş sağlaması olduğunu belirtti.
GM bunu başarırsa, 2023’teki batarya maliyetlerine kıyasla %50’lik bir düşüşle kWh başına yaklaşık 100 dolara ulaşacak ve muhtemelen Tesla’yı da geride bırakacak. Karşılaştırma yapmak gerekirse, BloombergNEF verilerine göre Çin’de ortalama paket maliyeti kWh başına 94 dolar. Bu da GM’yi dünyanın maliyet açısından en rekabetçi EV pazarına yaklaşan bir konuma taşıyor.
Yine de hedefe tam olarak ulaşılmamış. Blazer EV ve Equinox EV’deki batarya paketi yaklaşık 13.000 dolara mal oluyor. Ayrıca bu, GM’nin benzinli otomobillerde motor ve şanzıman için ödediği tutardan epey yüksek. Bu nedenle hala aşılması gereken bir mesafe var.
Bu farkı azaltmak için GM, mevcut batarya modüllerinden prizmatik hücrelere geçmeye hazırlanıyor. Şirket, 3,5 milyar dolarlık bir ortak girişimle geçen yıl Samsung SDI ile anlaştı. Indiana, New Carlisle’da 640 hektarlık bir fabrikada prizmatik hücre üretmek için işbirliğine gitti. Dikdörtgen tuğlaları andıran bu tür hücreler, arada boşluk bırakmadan mükemmel şekilde uyum sağlıyor. Kelty’ye göre GM elektrikli araçlarının ağırlığını azaltıp menzili iyileştirecek.
Bu tesisin gelecek yıl üretime başlaması bekleniyordu fakat 2027’ye ertelenmiş. Buna rağmen GM’nin EV atağı şu noktadan sonra geri döndürülemez diyebiliriz. Ölçek, kapsam ve yapılan yatırım, geri adım atılamayacak kadar büyük. Siyasi ve düzenleyici engeller kısa vadede süreci yavaşlatabilir. Ancak GM’nin uzun vadeli elektrikli araç taahhüdü artık neredeyse kesinleşmiş durumda.